V ZaHRAdě je předjaří, na jaře se zadaří

V ZaHRAdě je předjaří, na jaře se zadaří

Milan Růžička, ředitel, Petra Večeřová, učitelka
Autor fotografie: Martina Laušmanová

Psaní tohoto článku nás postavilo před zapeklitý problém – co z toho, co se v ZaHRAdě děje vybrat? Nejenom za poslední měsíc se toho v naší škole událo tolik, že výběr není snadný. Vydali jsme se na řadu výprav za poznáním do blízka i dáli, zmíníme například jeskyni Jáchymka, questing na Špilbergu, klášter Porta Coeli nebo zkameněliny na Malém Chlumu. Také, podobně jako v jiných školách, u nás proběhl zápis do prvního ročníku, na kterém se do naší školy zapsalo 8 prvňáčků, kteří doplní naši současnou malotřídu (a nebo si dají ještě odklad). I v naší badatelně to žije a od února nám k pakobylkám a oblovkám přibyly také rybičky.
Více bychom rádi řekli o přístupu global storylines, ve kterém nás celý únor i na začátku března provází příběh s názvem „Obr od Bodláčí hory“. Tento příběh se odehrává v odlehlé horské vesničce, jejíž obyvatelé se přihlásí do soutěže „nejlepší vesnice“. Jejich plány jsou ale narušeny Obrem, který žije v blízkosti vesnice a začne dělat potíže. Děti si v přístupu global storylines vytváří prostředí a role ve smyšlené komunitě. V bezpečném prostředí fiktivního příběhu jsou před tuto komunitu kladeny problémy a výzvy, které musí její členové (děti v rolích) řešit. Učí se plánovat, aktivně přistupovat ke svému okolí, řešit konkrétní problémy, poznávají i svět kolem sebe. Pokud vás to zaujalo, více o přístupu global storylines si můžete přečíst na http://www.nazemi.cz/cs/global-storylines.
Nadpis článku uvozuje, že se něco připravuje také na začátek jara. Ano, společně budeme zvelebovat dvorek Času pro sebe, který rádi využívají maminky s dětmi nebo návštěvníci Mezičasu a spolu s nimi také my. S občany Tišnova se uvidíme na výsadbě stromů na cyklostezce Tišnov – Železné nebo na tišnovské Aprílové trhové slavnosti, kde společně s Lesním klubem chystáme stanoviště a stánek. Více najdete na našem facebooku nebo webu – follow.
www.facebook.com/skolazahrada
www.skolazahrada.cz

Další článek:
Předchozí článek: