Minerály v Tišnově po osmdesáté

Minerály v Tišnově po osmdesáté

Blahomír Šenk
Autor fotografie: Petr Navrátil

Ve dnech 29. dubna až 1. května bude v prostorách tišnovské sokolovny, gymnázia a základní školy na Riegrově ulici k vidění v pořadí již osmdesátá mezinárodní expozice minerálů. Dojde tak k zahájení 41. ročníku mineralogických (dnes již prodejních) burz. První burza proběhla 10. dubna 1976 a od té doby se koná v Tišnově vždy dvakrát ročně, a to na přelomu dubna a května její jarní a na počátku listopadu pak podzimní část. Výjimkou byl rok 1983, kdy se uskutečnila pouze jednou.
V prvních letech se jednalo prakticky o setkání odborníků (amatérských i profesionálních sběratelů nerostů, hornin a fosilií), doplněné přednáškami předních československých mineralogů z přírodovědeckých fakult a muzeí. Počet vystavovatelů se pohyboval kolem stovky a návštěvníků do tisíce osob.
Po roce 1990 se minerály nejen vystavují a mění, komerčnost nastoupila i do tohoto oboru lidské činnosti. Vedle ryze přírodních vzorků (převážně velmi estetických) jsou vystavovány a nabízeny k prodeji i výrobky (šperky) z přírodnin a minerálů ve velice příhodných cenových relacích. Počet vystavovatelů se v posledních letech pohybuje kolem dvou set dvaceti a návštěvníků obvykle dorazí okolo pěti až šesti tisíc. Kromě vystavovatelů z evropských zemí (Slovensko, Bulharsko, Maďarsko, Polsko, Německo, Itálie, Rusko a Ukrajina) se v posledních letech zúčastňují i sběratelé a prodejci z Číny, Indie, Pákistánu a Afghánistánu.
Osmdesátou tišnovskou jarní burzu minerálů můžete navštívit v pátek 29. dubna, kdy bude pro návštěvníky otevřeno od 11 do 19 hodin, v sobotu 30. dubna od 9 do 18 hodin a v neděli 1. května v době od 9 do 16 hodin.
Na tuto největší českou mineralogickou, mezinárodní a prodejní burzu Vás zvou organizátoři a TJ Sokol Tišnov.

Další článek:
Předchozí článek: