Legenda českého undergroundu v Železném

Legenda českého undergroundu v Železném

V sále kulturního domu v Železném se počínaje rokem 2014 koná každý podzim koncert některé z legend československé rockové hudby. Sérii zahájila skupina Jazz Q Martina Kratochvíla, v dalších létech pak vystoupili Pavol Hammel, Ivan Hlas Trio, Jan Hrubý se skupinou Kukulín a vloni Energit kytaristy Luboše Andršta.

Je symbolické, že právě v roce 30. výročí konce komunistických časů dojde na kapelu, která sice v oněch neblahých dobách stávala na poněkud jiných pódiích než výše jmenovaní kolegové, o to více ale psala důležité kapitoly našich – a to nejen hudebních – dějin.

The Plastic People of the Universe vznikli v roce 1968, jejich profesionální kariéra ale měla poměrně krátké trvání. Na rozdíl od mnoha jiných se kapela s nástupem normalizace nedala přinutit k žádným ústupkům, takže přišla o možnost oficiálně koncertovat a byla nucena uchýlit se k působení na  undergroundové scéně. Přestože její tvorba nebyla vůbec zaměřena proti panujícím společenským pořádkům, stala se tehdejšímu establishmentu díky své neústupnosti natolik trnem v oku, že si ji „bolševik“ společně s dalšími přáteli z undergroundové komunity vytipoval k exemplárnímu potrestání. Zatčení několika osob se pak stalo popudem ke vzniku Charty 77, což je už dostatečně známá historie. Skupina hrála i po celá 80. léta a vydávala na neoficiálních nosičích nebo v zahraničí i nová alba.

Po listopadu 1989 Plastic People nejprve vůbec nevystupovali (výjimkou byl jediný koncert původní sestavy v roce 1992), obnovení pravidelné činnosti nastalo až v roce 1997. Plynulý vývoj byl ovšem znovu přerušen, tentokrát smrtí klíčového člena skupiny Milana Hlavsy.

Po roce 2000 se v sestavě Plastiků začaly objevovat nové tváře, až roku 2016 došlo k rozdělení stávající kapely na dvě. Jednu odnož, která ke svému názvu připojuje přídomek „new generation“, vytvořili Jiří Kabeš a Josef Karafiát, tu druhou, s níž se právě v Železném setkáme, pro změnu Josef Janíček (klávesy), Vratislav Brabenec (saxofon) a Jaroslav Kvasnička (bicí). Doplňují je Jan Judl (baskytara) a David Babka (kytara).

Vstupenky na koncert, který se uskuteční v pátek 18. října od 19 hodin, lze zakoupit v předprodejích v knihkupectví paní Raškové v Tišnově nebo na obecním úřadě v Železném.

Václav Seyfert

Foto: archiv kapely

Další článek:
Předchozí článek: