V galerii objevova li nejen tva ry krajiny

V galerii objevova li nejen tva ry krajiny

„Zima, nicota, samota, tajemství, strach, obavy, bolest, pocit bezmoci, smrt, vražda, zoufalství. Nejen tahle, ale i mnohá další slova nás napadají, když se řekne slovo mlha (a taky Rákosníčkova mlha tak hustá, že by se dala krájet). Přestože bývá mlha často předzvěstí něčeho zlého, je zároveň taky neuvěřitelně nádherná a skýtá mnohá tajemství. Halí vše do tajemného, záhadného, sivého závoje, ale pro mnohé z nás se může stát zdrojem inspirace.“                (citace ze školního časopisu TIGY 2018 LÉTO)

Od letošního roku začala Galerie Josefa Jambora v Tišnově připravovat výstavy doprovázené edukačními programy. Hlavní iniciátorkou je paní Radka Kaclerová. Díky ní jsme se se studenty vyššího i nižšího gymnázia v rámci hodin výtvarné výchovy seznámili s tvorbou fotografky Ireny Armutidisové v projektu Mlhy horizonty.

Studenti se zamýšleli nad tím, co pro ně slovo mlha znamená, co všechno mohou vyčíst z fotografií, co se za mlhou skrývá, psali verše, kreslili a hráli příběhy, malovali krajiny, které pomocí sprejů „halili“ do mlhy. Součástí dílniček bylo také fotografování přes skleněné hranoly a hra s lomem světla.

V říjnu jsme byli na další výstavě spojené s programem „Ornament krajiny“ výtvarníka Petra Kvíčaly. Studenti objevovali tvary krajiny a vytvářeli ornamenty. Vznikly krásné práce, a co bylo důležitější, studenti si odnesli po delší odmlce, kdy galerie nenabízela zajímavý program, spoustu zážitků a znalostí z oboru galerie a výstavy. Doufáme, že naše spolupráce bude pokračovat a děkujeme paní Kaclerové za připravené programy.

Iva Bahenská

Foto: práce studentů

Další článek:
Předchozí článek: