BLUESOVÁ POMLÁZKA DO DRUHÉ PĚTILETKY

BLUESOVÁ POMLÁZKA DO DRUHÉ PĚTILETKY

Pět ročníků už má za sebou festival Bluesová pomlázka, jehož premiéra se v kulturním domě v Železném odehrála koncem března 2013. Vedle špičkových českých interpretů se tu v průběhu let představilo také několik zahraničních kapel, jako například skvělé argentinské trio Demian Band nebo americký kytarista Jesse Ballard doprovázený v Německu žijícím saxofonistou Joem Kučerou.

Letošní šestá „Pomlázka“, která se v tradičním prostředí uskuteční v sobotu 24. března, bude mít jedno specifikum: všichni tři účinkující budou z ciziny a dorazí k nám ze sousedních zemí od severu, východu a jihu. Nejprve se představí polská kapela Hot Tamales Trio z Krakova, která se postará o jednu příjemnou premiéru. Zatímco totiž až dosud vystupovali ve všech skupinách na festivalu výhradně muži, tentokrát se můžeme konečně těšit i na ženu blues(wo)manku. Zpěvačku Elizu Sicińskou, jejíž „hluboký hlas je charakterizován teplou a temnou barvou“, budou doprovázet kytarista Grzegorz Kosowski a hráč na foukací harmoniku Łukasz Pietrzak. V anketě polského čtvrtletníku Twój Blues získala kapela v roce 2016 titul objev roku, portál Bluesonline.pl vyhlásil její debutové album v témže roce deskou roku a vloni zastupovali Polsko na soutěži European Blues Challenge.

Druhou kapelu představuje plakát festivalu slovy Dura & Blues Club feat. Fedor Frešo. Za tímto honosným označením se skrývá dvojice renomovaných slovenských muzikantů. Dura = kytarista Juraj Turtev, rodák z Košic žijící v Šamoríně, dlouholetá osobnost bluesové scény našich sousedů. Už v polovině osmdesátých let založil kapelu Bluesweiser, ve které zpočátku hrával také – v Železném z Pomlázky 2016 dobře známý – harmonikář Erich Boboš Procházka. Pro Českou televizi Turtev pravidelně moderoval pořady Blues ze Staré Pekárny. Volné sdružení Dura & Blues Club existuje plných dvacet let a v poslední době s ním spolupracuje právě i hráč na basovou kytaru Fedor Frešo, jehož snad ani není třeba blíže představovat. Legendární spoluhráč Deža Ursinyho v kapele Soulmen, Mariána Vargy v Collegiu musicu či Františka Grigláka ve skupině Fermáta je dnes bohužel také posledním žijícím členem slavné „federální“ sestavy Hladíkova Blue Effectu z období let 1975–78.

Již vloni měl festival vrcholit nářezem rakouského tria Roosevelt Houserockers. Kapela se však bohužel na poslední chvíli ze zdravotních důvodů omluvila a můžeme se tedy na ni těšit až letos. Pánové z Lince hrají klasické chicagské blues, přičemž se ve svém obsazení dokonce obejdou bez baskytary. Kytaru s foukací harmonikou střídá Andreas Weilhartner, na druhou kytaru hraje Timo Brunnbauer a na bicí jeho bratr Jörg. Na webu se o nich píše, že „mají syrový autentický zvuk a vizáž téměř jako z chicagské ulice“. Při turné Evropou nejednou doprovázeli i renomované britské harmonikáře Paula Lamba nebo Willa Wildea. Dá se očekávat, že ve finále rozhodně zvednou festivalové diváky ze sedadel.

První kapela zahájí v 19 hodin, takže k cestě do Železného bude možno v klidu využít i linkového autobusového spoje, který startuje od zdejšího vlakového nádraží v 18.36. Předprodej vstupenek by v době vydání tohoto čísla již měl probíhat v tišnovském knihkupectví paní Raškové na Brněnské ulici a přímo v Železném na obecním úřadě.

Václav Seyfert, redaktor TN

Popisek k fotografii: Mezi hvězdy letošní Bluesové pomlázky bude určitě patřit legendární slovenský baskytarista Fedor Frešo. Foto: Tomáš Benedikovič

Další článek:
Předchozí článek: