Užitečný, chytrý a společenský

Užitečný, chytrý a společenský

 Tentokrát jsem se rozhodl věnovat několik málo řádků užitečnému, chytrému a společenskému ptáku. Mám tím na mysli kavku obecnou (Corvus monedula), ptáka našeho mládí. Hnízdil na věžích a v nefunkčních komínech, větrácích na střechách domů v Tišnově, ale i v jeho okolních lesích. V době hnízdění a vyvádění mláďat město vždy ožilo jejich křikem. Uplynulo mnoho vody a kavky z našeho města i okolí zmizely. Až loňského roku se jen na čas znovu objevily.

         Kavka je již od šedesátých let považována za ptáka postupně vytlačovaného z městských částí. Jeho stavy jsou velice nízké, a tak ho spatříme málo i na Tišnovsku. Jedná se o středně velký druh s rozpětím křídel mezi 60 až 70 cm, nápadného šedočerného zbarvení. Hmotnost dospělé kavky se pohybuje okolo 18 až 30 dkg. Na nás se dívá neobyčejně chytrýma šedýma očima. V případě ohrožení vydává chraplavé „errr“.

Kavka obecná je všežravec. Většinu dne tráví sbíráním potravy výhradně ze země. Živí se hmyzem a drobnými živočichy, převážně slimáky, hlemýždi, pavouky anebo třeba žížalami, nepohrdne však ani obilím, bramborami, ovocem či třešněmi. S oblibou si smlsne i na klíčících rostlinách a různých semenech a bobulích. Mláďata krmí převážně hmyzem. Ráda si dá i kousek rohlíku nebo chleba.

Samice snáší v dubnu obvykle čtyři až pět vajec, a zatímco je zahřívá, samec jí přináší potravu. Vejce jsou hladká, lesklá, přibližně 36 x 26 mm velká s tmavým skvrněním, samice na nich sedí až osmnáct dní. O mláďata pak pečují společně oba rodiče. Hnízdo opouští dvacátý osmý až pětatřicátý den.

Naše kavky v převážné míře na zimu odlétají, a to jihozápadním směrem do Francie a Španělska. Jsou to hluční ptáci. Nejčastěji je slyšet výrazné „kjá“, „kjak“ nebo „ťa“. Během plachtění odpočívají, mávání křídly je unavuje.

Kavka obecná patří k učenlivým ptákům, kteří se navíc dají poměrně snadno ochočit. Jsou i velice společenští. Naše děti a vnoučata tento ušlechtilý druh ptáka již neznají, a proto jsem se mu rozhodl věnovat alespoň jeden článek. Kavka je považována za ohrožený druh, a je proto zařazena do tzv. Červeného seznamu ČR.

Josef Permedla

Popisek k fotce: Kavka obecná je vedena v Červeném seznamu ČR a je považována za ohrožený druh. Foto: Josef Permedla

Další článek:
Předchozí článek: