Tišnovská padesátka s dalším rekordním počtem účastníků

Tišnovská padesátka s dalším rekordním počtem účastníků

V sobotu 10. října 2015 uspořádal KČT Tišnov již 45. ročník dálkového a turistického pochodu Tišnovská padesátka, který byl zařazen do seriálu pochodů Dvoustovka a mezi významné akce Jihomoravské oblasti KČT. Vlastní akci předcházel výběr a příprava pěších tras v délce 8, 14, 20, 27, 37 a 50 km, které vedly téměř tradičně do přírodního parku Svratecká hornatina, k Lomnici a na nedaleký nejvyšší vrchol v okolí – Sýkoř (701 m n. m.). Novinkou pochodu byla nejkratší trasa v délce 8 km, která byla zařazena do jednoho z projektů Klubu českých turistů pro turistickou veřejnost – Toulavý kočárek. Vedla údolím potoka Besének a dále kolem Květnice. Ve spolupráci s mateřským centrem Studánka bylo na trase připraveno pět stanovišť s úkoly pro děti i rodiče. V cíli pak nejmenší účastníci obdržel  sladkou odměnu věnovanou sponzory Hamánek, OZP a BESIP.

Od časných ranních hodin počasí přálo a v sokolovně bylo živo ještě před šestou hodinou, kdy se na nejdelší padesátikilometrovou pěší trasu vydali první dálkoví turisté. Nakonec jich pořadatelé prezentovali celkem šestatřicet. Trochu podmračené podzimní počasí s občasným sluníčkem vylákalo úctyhodných 167 účastníků na nejkratší osmikilometrovou trasu. Okruh v délce 14 km prošlo 141 turistů a obě trasy se tak staly nejvíce oblíbenými. Kontrolou v Borači na dvacetikilometrové trase pak prošlo 71 turistů a na trase 27 km dalších 23, kteří však ještě museli projít i kontrolou s občerstvením v Jamném. Lesy kolem vrcholu Sýkoř s kontrolním stanovištěm u známé hájovny s idealizovanou plastikou Járy Cimrmana prošlo 27 účastníků trasy v délce 37 km. Tradiční padesátikilometrovou trasu kolem řeky Svratky na Borač, Křížovice, Černovice a Rašov prošlo 36 vytrvalců, z nichž nejrychlejší byli v cíli něco málo po sedmi hodinách „chůze“. Tři připravené trasy v délce 26, 34 a 50 km projelo celkem 62 cyklistů.

Všech 527 účastníků si pochvalovalo jak samotné trasy, tak i mapky s vyznačením tras, které byly poprvé tištěny v barvách. Kontrolní stanoviště byla zabezpečena tradičně čerstvým chlebem se sádlem a cibulí, vhod přišel i teplý čaj, zejména po náhlém ochlazení v odpoledních hodinách. V cíli pak každý obdržel pamětní list s novým logem pochodu, jehož autorem je výtvarník Jiří Ondra. Účastníci také mohli zhlédnout výstavku nejlepších fotografií z fotosoutěže členů a přátel klubu. U příležitosti 45. ročníku vydal KČT hned dva sběratelsky ceněné předměty. Jeden jako výroční turistickou nálepku č. 27 a jeden ve speciální edici v podobě dřevěné turistické známky. Oba suvenýry byly k zakoupení v cíli.

Mnohé pro návratu do tišnovské sokolovny také zajímala účast, za kterou vám všem chceme poděkovat. Zde jsou statistická čísla: celkem bylo na akci 231 dětí do 15 let, Tišnováků se zúčastnilo 209, z Brna přijelo 88 turistů a z ostatních míst 230. Celkem všichni ušli, ujeli na kole nebo v kočárku 10 794 km! Nejvzdálenějším účastníkem byl zřejmě pan Fišera z Litoměřic (T50 km) a mezi nejstarší účastníky jistě patřil pan Oplt (r. 1934) z Tišnova na trase 20 km. Ačkoliv se pochod již řadu let nekoná jako závod, nejrychlejším pokořitelem padesátikilometrové pěší trasy byl dlouholetý příznivec pochodů z nedvědického KČT pan Petr Vejrosta s časem 7:12 hodin a ve stejném čase také Michal Kříž z Tišnova.

František Mach, předseda

Hlavním sponzorem webové verze pro Listopad 2015:inzerce

Další článek:
Předchozí článek: