Hodovým náměstím bude znít Kamelot

Hodovým náměstím bude znít Kamelot

Romana Horkého jsem poprvé slyšel někdy kolem roku 1985. V sokolovně se tehdy konal trojkoncert, který vrcholil vystoupením Vladimíra Merty, jemuž tehdy zakázali zpívat vlastní písně a směl koncertovat jen se zhudebněnou poezií českých básníků. Před ním patřilo pódium Pavlu Dobešovi a na začátku hrál sólově Horký. V publiku převažovali tzv. „kotlíkáři“, holdující zejména country & westernovému žánru, a já jsem dost těžce nesl, že aplaudují Romanovi více než oběma interpretům vystupujícím po něm. Během dalších let se ovšem Roman Horký se skupinou Kamelot sám stal významným fenoménem naší scény – a určitě zaslouženě.

Začínal v 70. létech ve skupinách Karabina či Wanailon, Kamelot dal dohromady v roce 1982 a v další dekádě s ním vyhrával jednu žánrovou anketu za druhou. Řada jeho písniček pak překročila stylové škatulky a dostala se i do vysílání rozhlasu, který z nich pomohl vytvořit hity – jmenujme například Honolulu, Zemi antilop nebo Zachraňte koně, vyhlášené dokonce folkovým hitem desetiletí.

Dominantní postavou, zajišťující autorsky veškerý repertoár, je právě Roman. Kdysi byl jeho pravou rukou věrný kamarád Radomil Michal zvaný Bůček, ten ovšem v roce 1995 náhle zemřel. Současné složení tvoří po Romanově boku doprovodný kytarista Viktor Porkristl, bubeník Vladimír Třebický a baskytarista Tomáš Vunderle Koudelka. Se skupinou občas vystoupí i nečekaní hosté, na podzim 2010 to v Tišnově byla například rocková zpěvačka Blanka Šrůmová z populární Tiché dohody.

Roman Horký je neobyčejně plodný autor a Kamelot má tudíž na kontě obrovské množství alb, která svého času vydával téměř každoročně a dnes není situace o mnoho jiná, zvláště když k řadovým titulům přičteme i výběry a kompilace. Roman sám navíc občas pomůže svou přítomností při natáčení jiných skupin, třeba Pozdního sběru.

K Tišnovu má lídr Kamelotu blízký vztah, ještě než se stal muzikantem z povolání, projížděl tudy každý den autobusem do práce v Dolní Rožínce. Pak se sem vracel k častým koncertům a v sobotu 28. 9. bude se svými spoluhráči hlavním hudebním účinkujícím Svatováclavských hodů na náměstí Míru.

Václav Seyfert

ilustrační foto

 

Další článek:
Předchozí článek: