Adventní setkání v Podhoráckém muzeu tentokrát na téma Písně v 1. světové válce

Adventní setkání v Podhoráckém muzeu tentokrát na téma Písně v 1. světové válce

Výstava na samém konci roku je v Podhoráckém muzeu věnovaná už potřetí událostem 1. světové války, tomu, co se dělo právě před sto lety. Nese název Na frontě a v lazaretu. Adventní setkání ukáže hostům, jak vojáci válčících stran od sebe zaháněli chmurné vyhlídky a snažili se přežít také za pomoci hudby a písní. Dokonce navzdory hrozným podmínkám nové písně vznikaly a později se rozšířily, až některé zlidověly.
Češi na rozdíl od Němců či Francouzů nepovažovali Velkou válku za svou, nesetkáváme se proto u nich s projevy bojového nadšení jako u příslušníků vládnoucích národů. Už při odjezdu českých jednotek do války v pomalovaných a popsaných vagónech znělo: „Červený šátečku, kolem se toč, my jdeme na Srba, nevíme proč.“ Každý z národů upřednostnil takové písně, které byly jeho povaze nejbližší, od slavnostních po jednoduché popěvky. Na adventním setkání uslyšíme slovenské, srbské, ruské, německé, italské a samozřejmě české vyjádření touhy po míru a domově, smutku i naděje.
Adventní setkání v Podhoráckém muzeu, pobočce Muzea Brněnska, se koná 4. prosince v 17.00 hodin. Návštěvníky kromě programu čeká i překvapení.
Kontakt: 543 412 293

Irena Ochrymčuková
Foto: archiv Podhoráckého muzea



Další článek:
Předchozí článek: