Den svobodného jazzu v Tišnově

Den svobodného jazzu v Tišnově

V roce 1982 v Tišnově poprvé s velkým úspěchem vystoupila olomoucká skupina Free Jazz Trio, která si v následujícím období vytvořila k našemu městu velmi úzký vztah. Na řadu přišly další koncerty, osobní návštěvy a hned dvě alba si kapela vydala z nahrávek právě z tišnovského sálu na Mlýnské ulici – legendární Tišnovsko se záznamem z roku 1982 a poté Live In Tišnov 2010. Podrobně jsme o kapele i jejích výletech do Tišnova a jeho okolí psali vloni v březnových Tišnovských novinách. Na počest 40. výročí prvního koncertu se v sobotu 10. 12. 2022 uskuteční ve Velkém sále Městského kulturního střediska Den svobodného jazzu v Tišnově, jehož budou zmiňovaní jubilanti ústředním protagonistou. Vedle domovského MěKS je spolupořadatelem akce i spolek deTOX.

Večer otevře v 18 hodin hlavní hvězda koncertu, dlouhodobě nejuznávanější český jazzový pianista Emil Viklický (*1948). Někdejší absolvent slavné Berklee College Of Music, člen jazzrockového Energitu a především mnoha úspěšných jazzových sestav (s Karlem Velebným, Georgem Mrazem, Billem Frisellem a dalšími velikány), vystoupí společně se svým stálým kontrabasistou Petrem Dvorským (*1966). Volba Viklického v rámci dramaturgie večera byla jasná – jako olomoucký rodák totiž v mládí měl s Free Jazz Triem leccos do činění a snem pořadatele je také přání, aby si s jubilanty zajamoval i tentokrát.

Zhruba ve 20 hodin totiž přijdou na řadu hlavní oslavenci večera Free Jazz Trio Olomouc, jejichž tvorba je již delší dobu skutečně ryzí improvizací. Dva členové kapely, saxofonista či houslista (a profesí uznávaný archeolog) Josef Bláha plus bubeník Petr Večeřa jsou dokonce pamětníky onoho legendárního prvního koncertu v roce 1982. Stylově budou připomenuti i další dva tehdejší protagonisté, již nežijící saxofonista, vedoucí souboru a výtvarník Milan Opravil, stejně jako basista a „spisovatel“ Josef Mahdal.

Celý program uzavře přibližně ve 21.30 hodin žánrově do jisté míry příbuzný soubor Janoušek – Wróblewski Quartet, patřící k vůbec nejlepším mladým kapelám na současné domácí jazzové scéně. Skupina hraje převážně vlastní skladby svých členů, trombonisty Štěpána Janouška (viděli jsme ho před pár lety v Tišnově jako zpěváka vokální skupiny Skety) a saxofonisty Michala Wróblewského, které se i přes pevnou strukturu kompozic přinejmenším dotýkají freejazzových hranic.

Předprodej probíhá v TIC, lze využít i nákupu vstupenek on-line. Těšíme se na Vás.

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: