S knihovnicí v síti

S knihovnicí v síti

Edita Hečová se s dětmi a dospívajícími vydává do temného lesa internetu

Městská knihovna Tišnov se díky svému propracovanému programu stala jednou ze sedmi knihoven v republice, které získaly Bibliotheca inspirans 2022 – ocenění za inspirativní praxi v oblasti mediálního vzdělávání. Vyhlášení se konalo v Olomouci na největší knihovnické konferenci Knihovny současnosti 2022.

„Veřejné knihovny již dávno nejsou jen regály s knihami. Jsou centrem vědění, setkávání a solidarity. Lidé, kteří v nich pracují, učí veřejnost pracovat s informacemi. Také vytvářejí prostor pro dialog a celoživotní vzdělávání a jsou důležitým hybatelem lokálního dění,“ vysvětluje Andrea Studihradová z České spořitelny, která ocenění Bibliotheca inspirans společně s Nadací OSF organizuje.

Tišnovská knihovna se mediálnímu vzdělávání věnuje velmi aktivně. „Asi před osmi lety jsem se začala zajímat o informační bezpečnost. Nikdy jiný to tu nedělal, a mně připadalo, že jde o důležité téma,“ popisuje knihovnice Edita Hečová. Její lekce Na internetu bezpečně, které postupně procházely vývojem, aktuálně vyústily do tří témat pro žáky pátých, šestých a sedmých tříd. „Pro páťáky mám všeobecný úvod. Měli by si uvědomit, co na internetu sdílí a jak se to může šířit, nebo že to, co se na internetu píše, není vždy pravda. Šesťákům přednáším o virtuální komunikaci s cizími lidmi. Hrozně mi v tom pomáhá dokument V síti, ze kterého jim pouštím ukázky. Děti tak vidí, že se to opravdu děje, že jim jen tak nevyhrožuju. Některá videa jsou opravdu surová a děti sedí s otevřenou pusou. Jenže jedině tak jim dojde, že se to může stát i jim. Kdybych díky přednáškám uchránila jen jedno dítě, tak to má smysl. Pro sedmáky mám téma kyberšikany a jsem opravdu drsná. Mám zpracované příběhy konkrétních lidí, popisuju, co se obětem dělo, jak se při tom cítili a proč si nakonec vzali život. Na jedné lekci bylo vidět, že jsem tnula do živého, že v té třídě řešili poměrně vážný případ kyberšikany. A na každé lekci je minimálně jedno dítě, které řekne, že se mu něco podobného dělo taky,“ popisuje Edita Hečová. Podle ní fungují drsné lekce i jako dobrá prevence – když si potenciální agresoři vyslechnou, co všechno se může stát, často si své jednání rozmyslí.

Na podzim chystá Edita Hečová další lekce, a to na téma sexting. Inspiroval ji známý, který se na online seznamce seznámil s krásnou cizinkou, jež z něj postupně dostala asi 150 000 Kč na víza a cestu do České republiky.

„Na tišnovské knihovně je inspirativní, že se věnuje mediálnímu vzdělávání dlouho a systematicky. Podobné vzdělávací aktivity jsou potřeba jako sůl,“ míní Tereza Lišková z Nadace OSF.

Do tišnovské knihovny, která jako jedna z mála buduje i Multimediální laboratoř, chodí lidé podle Edity Hečové proto, že místní knihovnice neustále vymýšlejí něco nového. „Snažíme se neustrnout na místě. Nabízíme nové atraktivní knížky, služby, akce – lidé vědí, že se u nás nudit nebudou.“ S tím souhlasí Lenka Hajdová, která se do Tišnova přestěhovala teprve nedávno: „Začala jsem sem chodit, když se mi narodila dcera. Docházíme na Knižní klubíky, které knihovna pořádá třikrát do měsíce pro rodiče s dětmi. Podle mě velmi dobře plní i komunitní funkci. Chodím sem, abych se seznámila s novými lidmi a trochu se na rodičovské socializovala. Zdejší paní knihovnice jsou super, Edita se už stala mojí kamarádkou.“

Co je Bibliotheca inspirans

Bibliotheca inspirans je ocenění pro knihovny, které díky mediálnímu vzdělávání září na mapě Česka. Letos ho získalo 7 knihoven: Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích (pobočka Čtyři Dvory), Knihovna Matěje Josefa Sychry (Žďár nad Sázavou), Krajská knihovna Karlovy Vary, Městská knihovna Hodonín, Městská knihovna Tišnov, Městská knihovna v Praze a Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě. Oceněné knihovny získaly mikrogrant ve výši 10 nebo 20 tisíc korun, který využijí pro další rozvoj svých aktivit.

Nadace OSF ve spolupráci s Českou spořitelnou touto cestou podporuje knihovny, které přinášejí příklady dobré a inspirativní praxe. V roce 2023 se ocenění Bibliotheca inspirans zaměří na komunitní roli knihoven. Nominační formulář bude stejně jako u letošního ročníku otevřen veřejnosti, návštěvníkům knihoven i knihovnické obci.

O výběru ocenění Bibliotheca inspirans 2022 rozhodla porota ve složení: Tomáš Jindříšek (expert v oblasti marketingové komunikace), Kateřina Jiřinová (expertka v oblasti vzdělávání, kritického myšlení a fungování komunit), Tereza Lišková (koordinátorka programu Knihovny jako průvodkyně 21. stoletím a novinářka), Andrea Studihradová (CSR manažerka České spořitelny), Ladislava Zbiejczuk Suchá (Katedra informačních studií a knihovnictví, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity).

Petra Bartíková

Další článek:
Předchozí článek: