Cimbálová muzika Kyničan a její nové CD

Cimbálová muzika Kyničan a její nové CD

„Zahréte mně do kolečka“ je název nového alba cimbálové muziky Kyničan. CD je vydáno k příležitosti 10. výročí založení muziky. Posluchači se s ním mohou seznámit už letos v prosinci.

Muzika vznikla v roce 2009 v Moravských Knínicích. Mimo repertoár z tradičních folklorních oblastí Moravy se zaměřuje i na interpretaci písní z Brněnska a Podhorácka. Náš region má velké množství pramenů, ze kterých muzika doposud vycházela a čerpá. Zásadními jsou záznamy učitele Hynka Bíma pořízené zde v Knínicích převážně roku 1918. Důležitým zdrojem je i dílo Zdeny Jelínkové Lidový tanec v Brně a na Brněnsku v pramenech 19. století.

Členové cimbálovky se v rodné obci podílí také na přípravě místních hodů a organizaci verbířské soutěže, která zde má téměř desetiletou tradici. Verbuňk v Moravských Knínicích tančila místní chasa minimálně už od roku 1993. Celkový zájem o rozvoj folklórních tradic v obci potom vyústil v podobě obnovy krojů, vzniku muziky, mužského sboru a souboru. V roce 2018 muzikanti účinkovali na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici a doprovázeli posléze laureátem oceněný program „Ta brněnská mája tenká“. Toto vystoupení bylo dalším impulsem, aby byly nahrány méně známé, ale krásné melodie z našeho kraje.

Na hudebních aranžích nového alba se podílel uznávaný Aleš Kudláček (CM Kyničan) a muzikant a zpěvák Josef Varmuža (dřívější člen Varmužovy cimbálové muziky). Jak sám říká: „Brněnsko není prvoplánově vznosné ani honosné, nevystavuje okázale svoji krásu. Ono je ve své cudnosti vnitřně nádherné. A v tom, že tato oblast vstává z popela, ‚Kyničan‘ tomu svým počinem napomáhá. Poslechnout si tedy tyto příběhy, veselé i smutné, plné radosti i strasti, jako život, doporučuji všem upřímným obdivovatelům moravského folklóru.“

Více informací, kde lze CD získat, je na webu www.cmkynican.cz.

Martin Kšica

Další článek:
Předchozí článek: