Měním barvu podle ročního období

Měním barvu podle ročního období

 Lasice hranostaj, nazývaná též pouze hranostaj – Mustela erminea. Malá šelma z čeledi lasicovití. Obývá poměrně rozsáhlou oblast Severní Ameriky, Evropy a Asie. Jedná se tedy o roztomilou šelmičku s protáhlým tělem a krátkými končetinami. Dorůstá délky 24 až 29 cm s délkou ocasu 9 cm. Dosahuje váhy 140 až 350 g. Samci jsou výrazně větší než samice. Zbarvení je v létě hnědé s bílým bříškem, které v zimě nahrazuje bílý kožich. Pro hranostaje je typická černá špička ocasu, která zůstává u letní i zimní srsti. Lasice kolčava má ocas celý hnědý a pod krkem nažloutlý proužek. To je podstatný znak obou lasic.

Hranostaj žije v lesích, na loukách, ale i v křovinatých porostech nebo bažinách. Patří mezi noční zvíře, které je velmi přizpůsobivé a dokáže lovit bez problémů i  přes den. Kořistí jsou mu hlodavci, ptáci nebo jejich vajíčka. Kořist loví zpravidla zakousnutím se do krku. V případě nouze se spokojí i s žížalami nebo jinými bezobratlými.

Když se přemnoží hraboši, objeví se jejich predátoři. Ze vzduchu se vrhá poštolka a káně, přilétají volavky, čápi a v noci sovy a lišky. Mezi predátory hrabošů patří i hranostaj. Mláďata má jednou do roka, a to čtyři až devět. Doba březosti je až 12 měsíců. Jedná se o takzvanou utajenou březost, kdy oplozená vajíčka zůstávají v klidu do doby příznivějších podmínek. Samotný vývoj plodu potom trvá asi 1 až 2 měsíce. K páření může docházet od května do srpna. Doupě si zřizuje v dutině stromu, ve skalní rozsedlině a nepohrdne ani opuštěným doupětem jiného zvířete.

Snímky této šelmičky jsem pořídil několikrát na březích řeky Svratky při toulkách tímto povodím v místě zvaném Mlýniště. Samečka jsem zachytil fotoaparátem v  jarním měsíci na pravém toku a samičku v létě na levém toku řeky. Jsou to roztomilá malá zvířátka – šelmičky.

Josef Permedla

Další článek:
Předchozí článek: