30 let svobody oslavíme s Hradišťanem

30 let svobody oslavíme s Hradišťanem

Za názvem kapely Hradišťan si většina posluchačů již dlouhou dobu představí především Jiřího Pavlicu. Nebylo tomu tak ale vždy, soubor s tímto jménem totiž vznikl ještě předtím, než se samotný Pavlica vůbec narodil.

Hudebně-taneční ansámbl Hradišťan byl založen v Uherském Hradišti v roce 1950. V jeho počátcích byli významnými osobnostmi klarinetista (a básník) Otakar Horký, první primáš (a výtvarník či choreograf) Jaroslav Václav Staněk a od roku 1953 také cimbalista Jaroslav Čech. Skupina brzy získala několik dobových ocenění – Cenou Klementa Gottwalda z roku 1952 se dnes asi nikdo chlubit nebude, zato mezinárodní trofeje, například Zlatý náhrdelník burgundských vévodů z Dijonu či Pohár zlaté mirabelky, udělené o 10 let později, za pochlubení určitě stojí. Z prvního období existuje jediná oficiální gramofonová deska Hraje a zpívá soubor písní a tanců Hradišťan z roku 1972.

Jiří Pavlica spatřil světlo světa tři roky po Hradišťanu, 1. prosince 1953. Vystudoval hudební vědu a teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, obor housle absolvoval na brněnské konzervatoři. Pokračoval ještě studiem skladby na Janáčkově akademii múzických umění, kde byl jedním z jeho učitelů i tišnovský rodák Zdeněk Pololáník. Většinu svého muzikantského života strávil ve svobodném povolání, výjimku tvoří období 1980–94, kdy pracoval jako redaktor hudebního vysílání Česk(oslovensk)ého rozhlasu v Brně. V letech 1978–80 byl členem skupiny Javory, v níž doprovázel Hanu a Petra Ulrychovy, ale to už byl současně i primášem Hradišťanu, jímž se stal po smrti J. V. Staňka (28. 2. 1978). V té době měl za sebou v Hradišťanu osmileté působení jako houslista.

Pod Pavlicovým vedením sice Hradišťan rozhodně neopustil folklórní tradice, nicméně přesto se jeho dramaturgie postupně začala rozrůstat do větší šíře. Dnes jsou v jeho repertoáru využity vlivy různých žánrů včetně hudebních kultur z poměrně vzdáleného světa a soubor sám naopak prezentuje svoji tvorbu na koncertech po celé zeměkouli; vystupoval už na čtyřech různých kontinentech. Důležitou roli hrají vlastní kompozice, jejichž kmenovým autorem je právě primáš kapely. Pavlicův skladatelský rukopis je velmi rozkošatělý – od písniček, o nichž si dodnes posluchači mohou myslet, že jde o lidovky (kdo by neznal Modlitbu za vodu, zhudebněnou báseň Jana Skácela?), přes scénickou hudbu pro rozhlas, televizi (hudba k seriálu Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů), film či divadlo až po vlastní mši (Missa Brevis). V televizi navíc Pavlica působil jako hlavní protagonista několika hudebních pořadů – v paměti zůstává zejména někdejší cyklus České televize Sešli se, zdokumentovaný i na čtyřech albech, v TV Noe je pro změnu moderátorem měsíčníku Jak potkávat svět. Ten má za sebou již více než 70 pokračování, do nichž si Pavlica zval a dodnes zve různé zajímavé hudební hosty.

Skupina Hradišťan je v současnosti tvořena hudebníky, z nichž většina je podstatně mladší než jejich primáš a houslista. Jakkoliv členové souboru bývají pro veřejnost mnohdy anonymní, je dnes již velmi známé především jméno zpěvačky Alice Holubové a kovaní fanoušci či fajnšmekři znají i další muzikanty: David Burda hraje na klarinet a flétny, Milan Malina na cimbál, Roman Gill na pětistrunnou violu zvanou kvinton, nejmladší člen Milan Gablas na kontrabas a Josef Fojta na klávesy či perkuse. Všichni samozřejmě perfektně zpívají, takže jedním z nejcharakterističtějších poznávacích znaků Hradišťanu jsou nádherné vícehlasé vokály.

Jiří Pavlica se v Tišnově objevil poměrně nedávno – v zimě navštívil reprízu divadelního představení Karasova divadla Everyman aneb Země peciválů, v němž živě zazněla jeho hudba, a neváhal si pak s herci také z pódia zazpívat. Nyní tedy přijíždí s celým Hradišťanem, aby se v neděli 17. listopadu od 19 hodin stal hlavním účinkujícím slavnostního koncertu ve zdejší sokolovně, jímž vyvrcholí týden oslav 30. výročí listopadu 1989.

Diskografie Hradišťanu po roce 2000:
2001 Zpívání o lásce (+ Bambini di Praga)
2005 Hrajeme si u maminky
2006 Live & Co se nevešlo (2CD)
2007 Chvění (+ Filharmonie Brno)
2009 Studánko rubínko
2009 Z hvězdy vyšlo slunce (+ Kantiléna a Filharmonie Brno)
2014 Vteřiny křehké
2015 Koleda koleda koledy (+ Bambini di Praga a Musica Rustica)
2017 Pozdraveno budiž světlo

Václav Seyfert

Ilustrační foto

Další článek:
Předchozí článek: