Červnové noci bývají v Železném bigbítové

Červnové noci bývají v Železném bigbítové

Z obce Železné se v posledním období stává velmi zajímavé místo pro rockery. Festival Bluesová pomlázka završil nedávno svůj sedmý ročník a v červnu se dokonce již podvanácté uskuteční v areálu hřiště Horka Bigbítová noc. V předcházejících letech se zde představila už celá řada skutečně významných kapel české scény, připomeňme například Blue Effect, ETC… s Vladimírem Mišíkem, Synkopy, Progres 2, Marsyas. Vystupovali zde také třeba Michal Pavlíček nebo Kamil Střihavka. Vloni se akce dokonce rozrostla do dvou dnů, ale letos se vrací k jednodennímu formátu, v jehož rámci vystoupí celkem pět skupin. Pojďme si je postupně představit.

V 17 hodin zahájí celý program brněnští The Seniors. Jak již název napovídá, jedná se o rockové veterány z moravské metropole, kterým po nástupu důchodového věku začala hudba chybět a dali dohromady seskupení s velmi neotřelým repertoárem (Santana, Neil Young, Savoy Brown, Doors a další legendy). Není bez zajímavosti, že zpěvákem a hráčem na perkuse je tu známý hudební publicista a historik Petr Gratias, který bude celou Bigbítovou noc také uvádět.

Přibližně o půl sedmé zůstaneme ještě ve víru coververzí světových rockových veličin, představí se totiž skupina Myst, což je vlastně Led Zeppelin Revival. Soubor se už v minulosti prezentoval nejen v Železném, ale i v Tišnově na zahrádce U Palce, takže zdejší fanoušci jej nejspíš dobře znají.

Od dvacáté hodiny by už mělo dojít na umělce dlouhodobě renomované, brázdící tuzemské i zahraniční scény již několik desítek let. Nejprve to bude slovenské trio Hammel–Griglák–Preložník, jakási „úspornější“ podoba bratislavských Prúdů, v jejichž podání se bezpochyby rozezní Medulienka, Zvonky zvoňte i další hity z pokladnice slovenského bigbítu. Pavol Hammel s klávesistou Peterem Preložníkem už v Železném vystoupili koncem roku 2015 v rámci dlouhodobého koncertního cyklu, v němž se postupně představují známé postavy z historie naší rockové hudby. Tentokrát je doplní ještě kytarista František Griglák, kterého máme kromě Hammelových sestav v paměti především jako stěžejní postavu legendární slovenské kapely Fermáta (jejímž členem se mimochodem po čase stal i Preložník) a který také dlouhá léta hrával s Mariánem Vargou v jeho skupině Collegium musicum.

Řádově ve 21.30 hodin nastoupí na pódium někdejší „enfant terrible“ československé pop music Jana Kratochvílová, kterou kdysi režim vyslal do západní Evropy na mezinárodní hudební soutěž a pak o ní rozhlásil, že emigrovala, takže už se raději domů ani nevracela. Vystupovala pod mnoha pseudonymy (Pope, Z. Goddess, Uriel, Heretyka a další) a s postupem let nic neubrala z naprosto svérázné provokatérské image. Svého času se věnovala dokonce i osobité podobě drsného death metalu, nicméně v poslední době se už vrací i k písničkám, v nichž jsme ji znali na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let.

Tečku obstará, jak už bývá čas od času v Železném dobrým zvykem, skupina Progres 2, která by podle předběžného časového rozvrhu měla začínat ve 23 hodin. Její letošní set se bude od těch minulých přece jen v něčem lišit, neboť skupina v mezidobí vydala po mnohaleté přestávce nové album s názvem Tulák po hvězdách, a kromě letitých pecek především z časů Dialogu s vesmírem tedy přijdou na řadu určitě i písničky z aktuální desky.

Václav Seyfert

Program letošní Bigbítové noci v Železném zahájí skupina The Seniors. Foto: archiv Václava Seyferta

 

Další článek:
Předchozí článek: