Za dveřmi je jazz

Za dveřmi je jazz

Přesně dva týdny po tišnovské „JazzFestové“ premiéře čeká na občany našeho města další zajímavý koncert. V rámci své šňůry k 15letému výročí kapely zavítá do Tišnova skupina Behind The Door z Frýdku-Místku, která vystoupí v úterý 2. dubna od 19.30 hodin ve velkém sále Městského kulturního střediska v Mlýnské ulici.

Všichni členové sexteta se potkali už jako teenageři ve školní kapele a záhy si založili svoji vlastní, která přetrvala dodnes. Kromě toho jsou ale dnes všichni profesionálními muzikanty s angažmá v předních českých skupinách jako Čechomor, Sexy Dancers, Vltava nebo Bandjeez. Repertoár tvoří vlastní skladby, které čerpají inspiraci z mnoha různých zdrojů: ponejvíce jsou to různé odnože jazzu (fusion, latin, smooth), ale pozorný posluchač dokáže objevit i vlivy folku, rocku či klasiky. Skupina má za sebou mimo běžné koncertování v Česku či Polsku také turné po pobaltských zemích, kde vystoupila ve všech tamních hlavních městech, a rovněž účast na prestižních festivalech Colours Of Ostrava nebo Prague Proms.

V recenzi na poslední album skupiny napsal její autor Lukáš Duchoň na stránkách Musicologica (internetový měsíčník Ústavu hudební vědy FF MU Brno) mimo jiné toto: „Kapela Behind The Door dozrála ve velmi originální projekt. Její tvorba čerpá snad ze všech zákoutí hudby. … Charakteristickým znakem je originální souzvuk dvou dechových nástrojů – saxofonu a flétny. Páteř repertoáru tvoří kompozice bubeníka Matěje Drabiny pocházející z jeho roční studijní stáže v dánském Odense a inspirace skandinávským jazzem je v nich téměř hmatatelná. Jednotlivé skladby jsou vlastně drobnými vnitřně strukturovanými a vypointovanými příběhy…“ 

Kapela hraje v obsazení:
Ladislav Muroň – flétny, Ondřej Klímek – saxofony
Matěj Drabina – bicí nástroje, Radim Přidal – kytary
Lukáš Čunta – baskytara, Ondřej Valenta – klávesové nástroje

Diskografie:
Dej si gispirín! (2008), Keynotes (2011), Proti proudu (2016)

 

Václav Seyfert

ilustrační foto

Další článek:
Předchozí článek: