Zahraniční hosté na Fortice

Zahraniční hosté na Fortice

V týdnu od 27. února do 3. března proběhl na SOŠ Fortika velmi zajímavý projekt Edison, který zaštiťuje mezinárodní studentská organizace AIESEC, díky níž mají studenti z celého světa možnost na šest týdnů vycestovat do zahraničí a předávat informace o své vlasti v jimi zvolené zemi, třeba i na jiném kontinentě.

Na naši školu zavítalo pět zahraničních vysokoškolských studentů – Amelia z Indonésie, Can z Turecka, Danila z Portugalska, Sofi z Číny a Rita z Ghany. Před svým týdenním působením na SOŠ Fortika už prožili pět týdnů na pěti jiných českých školách, ať už v Brně, Slavkově, či Hustopečích. Jednalo se o ZŠ a víceletá gymnázia. O to více byli zvědaví na střední školu s odborným zaměřením. Jelikož zahraniční studenti předem věděli, na kterých školách budou působit, připravili si i prezentace zaměřené na cestovní ruch a gastronomii.

Městys Lomnice návštěvníky absolutně uchvátil. Hned v pondělí je přivítal i starosta Milan Vojta a na jejich žádost jim byla zajištěna také prohlídka lomnického zámku, kde nyní sídlí Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Lomnice, s. r. o. Provázení se ujala sama ředitelka Eva Juríková. Samozřejmě jsme zahraničním studentům předvedli i jiné krásy naší vlasti. Ve středu je dva žáci třetího ročníku SOŠ Fortika doprovodili do Punkevních jeskyní a na Macochu. Projížďka na lodičkách pro ně byla zlatým hřebem dne.

Studenti Fortiky se se stážisty rychle spřátelili a měli možnost s nimi trávit i spoustu času po vyučování. Jelikož Can z Turecka oslavil v Lomnici své jednadvacáté narozeniny, připravili mu studenti na internátě i narozeninovou oslavu, kde nechyběl ani dort.

Páteční loučení proběhlo vesele. Studenti Fortiky si připravili show, ve které předvedli své barmanské, pěvecké i taneční dovednosti. Celé vystoupení zakončil student prvního ročníku předvedením bojového umění taekwondo. Zahraniční stážisté si s chutí vyzkoušeli i vyřezávání ovoce či skládání ubrousků.

Věříme, že tento projekt byl velkým přínosem a motivací jak pro studenty SOŠ Fortika, tak i pro naše zahraniční hosty, a že si z něj všichni zúčastnění odnesli spoustu příjemných zážitků, znalostí a vzpomínek.

 

Milada Svobodová

Foto: Zdeňka Kalášková

Další článek:
Předchozí článek: