Festival Jeden svět není jen o filmech

Festival Jeden svět není jen o filmech

Jeden svět, který se v Tišnově uskuteční o víkendu 31. března až 2. dubna, je sice festival dokumentárních filmů o lidských právech, ale přináší i spoustu dalšího. Témata uváděných filmů jsme již představili v minulém čísle Tišnovských novin, jejich synopse naleznete také v tomto čísle a na plakátovacích plochách ve městě. V následujícím příspěvku si budete moct udělat přehled o všech akcích, které dokumenty doplní.

Samotné filmy Jednoho světa často přináší více otázek než odpovědí, ty se pak ovšem vyplatí hledat v následných debatách s režiséry a odborníky. První ze čtyř letošních debat doprovodí hned zahajovací film Exekuce, ve kterém se otevře prostor pro diskuzi s režisérkou filmu Andreou Culkovou a s právničkou Terezou Němcovou-Čáslavskou z Kanceláře veřejného ochránce práv. V sobotu se můžete těšit na novinku, kterou je tzv. MamaTata kino – promítání, které je díky snížené hladině zvuku a mírnému přisvětlení v sále vhodné i pro rodiče s dětmi. V tomto formátu promítneme dokument Epidemie svobody a v diskuzi po něm se budete moci pobavit s režisérkou Terezou Reichovou a právničkou Ligy lidských práv Zuzanou Candigliotou, která se problematikou práv pacientů ve zdravotnictví dlouhodobě zabývá. Večer se pak po filmu Ve válečné show naskytne příležitost ptát se na vše ohledně války v Sýrii humanitární pracovnice, fotografky a válečné novinářky Markéty Kutilové, která pravidelně jezdí do oblastí severní Sýrie a Iráku a je spoluautorkou knih Islámskému státu na dostřel I. a II. zachycujících příběhy lidí ve válečných oblastech na severu Sýrie. Poslední debata vás čeká v neděli, kdy po snímku Výchova k válce přijede režisérka Adéla Komrzý a Petra Frühbauerová z organizace NaZemi.

Z doprovodného programu se dále nabízí možnost procvičit si umění spolupráce, které je ústředním tématem letošního ročníku. Workshop AcroYogy proběhne v sobotu odpoledne přímo na pódiu v kině a objevíte na něm, že díky spolupráci dokážete neuvěřitelné věci. Jedná se o cvičení s významnými prvky hravosti, komunikace, zpětné vazby, zábavy a fyzické aktivity. Ač to na první pohled nevypadá, tak každý člověk zvládne po krátké instruktáži provést základní prvky. Překvapení z nenáročnosti a radost z překonání vlastních hranic jsou často velmi motivující a člověk má chuť objevovat další a další kouzla tohoto vskutku výjimečného cvičení. Nemusíte mít strach, workshop je vhodný pro úplné začátečníky. Provedou vás zkušení lektoři Jaroslav Grochal a Jana Šálková. Nezapomeňte se přihlásit na anna.sitorova@jedensvettisnov.cz, kapacita je omezena dvaceti účastníky. Vstupné 80 Kč vám pak poslouží jako sleva na libovolný dokument Jednoho světa. Nedělní odpoledne si pak můžete zpříjemnit vlídným snímkem Život začíná po stovce o aktivní Švédce Dagny. Dokument promítáme v prostorách Centra sociálních služeb za dobrovolné vstupné, projekce je však otevřená široké veřejnosti.

Cestou do kinosálu určitě nepřehlédněte výstavu ve foyer kina s názvem Ukradené dětství: Dětská práce očima čtyř českých fotografek. Alžběta Jungrová, Jarmila Štuková, Markéta Kutilová a Lenka Klicperová na nich zachycují život pracujících dětí, s nimiž se autorky setkaly při svých cestách po Africe, Asii a v dalších rozvojových zemích. V prostorách foyer najdete také festivalový infostánek, občerstvení vegetariánského bistra Veg8Café, teplé nápoje a fair trade produkty tišnovské ekoporadny.

Pokud se chystáte navštívit více dokumentů, využijte festivalovou permanentku. Ta bude k dostání na dva až sedm filmů a je cenově výhodnější. Vstupy na všechny akce festivalu budou k prodeji až přímo na místě. V rámci letošní novinky Jeden svět pro všechny nabízíme také dvě projekce pro neslyšící a nedoslýchavé diváky. Snímky Dobrý pošťák v pátek večer a Dil Lejlá v neděli večer promítáme totiž se speciálními titulky. Díky plošince v kinosále jsou dokumenty přístupné taktéž divákům s omezením hybnosti. Všechny podrobnosti k programu a celému festivalu naleznete na www.jedensvet.cz/tisnov a na naší facebookové stránce. Na festival vás srdečně zve tým organizátorů a komunitní škola ZaHRAda.

 

Anna Sítorová

Další článek:
Předchozí článek: