Štěstí

Štěstí

V Evropě jsou populární polibky pod vánočním jmelím, které mají dotyčným přinést štěstí a lásku. Tak možno charakterizovat tuto nejrozšířenější poloparazitickou rostlinu českých dřevin. Díky svému způsobu růstu a přetrvávající zelené barvě je opředena mnoha pověrami a pověstmi. Tato bylina má široké uplatnění i v léčitelství.

Jmelí (Viscum) patří do rodu poloparazitických keříčkovitých rostlin. U nás se vyskytuje pouze jeden jeho druh, a to jmelí bílé (Viscum album). V rozsochách a na vrcholech větví vykvétají vidlany dvoudomých květů, z nichž se po oplodnění vyvinou bobule. V Evropě mají bílou až nažloutlou barvu. Rostou v korunách stromů na jehličnatých a listnatých stromech, kde rostlina vytváří kulovité trsy. Jejich stáří může být až několik desítek let. Kvete v březnu a v dubnu nevýraznými květy. Protože je to rostlina dvoudomá, krásné bílé plody – bobule, někomu připomínající perly, najdeme jen na samičích keříčcích. Uvnitř bobulí jsou v lepkavé dužnině semena.

Čarovná moc je jmelí přisuzována snad od nepaměti. Pohanští Slované jej nazývali „metlou duchů“ a odháněli jím nemoci, uřknutí, zloděje, zlé duchy i požáry. V antice sloužilo i jako kadidlo a vykuřovaly se s ním domy. Mělo také otvírat brány do podsvětí, proto se kladlo do hrobů. Keltští kněží a druidové ho považovali za posvátnou rostlinu a jeho snítky věšeli v domech k zahánění zlých duchů a čarodějnic. Za posvátné bylo pokládáno, neboť si drželo svou zelenou barvu po celý rok. Keltové věřili, že vyléčí každou chorobu a že funguje i jako protijed. Byli přesvědčeni, že jmelí je štěstí a polibek pod ním nosí i lásku, plodnost, odvahu a poutá k sobě milence.

Odtud tedy plyne zvyk, že se lidé o vánočních svátcích a zejména o Štědrém večeru líbají pod zavěšeným jmelím. V tento den směl muž políbit každou ženu procházející pod touto rostlinkou. Po každém polibku pak dotyční společně utrhli jednu bobulku, ta poslední pro štěstí však musela zůstat na zavěšené větvičce až do příštích Vánoc.

Lidé jsou fascinováni touto rostlinou již od pradávna. Je tak zmíněna i ve snářích, které se zabývají výklady snů. Bude-li se vám například zdát o zeleném jmelí se spoustou bílých bobulí, pak na vás čeká štěstí. Přetrvává rovněž pověra, že by se o vánočních svátcích mělo jmelí darovat, neboť jen tak může přinést ono štěstí. V novém roce 2017 přeji všem pohodu, štěstí a lásku.
Josef Permedla

Foto: Josef Permedla

Další článek:
Předchozí článek: