Aktuálně z Městské knihovny Tišnov

Aktuálně z Městské knihovny Tišnov

Oddělení pro dospělé čtenáře
ČTENÁŘSKÁ VÝZVA 2017

Nevěnujete čtení tolik času, kolik byste chtěli? Nevíte, co číst? Nebo jen chcete čelit výzvě?

Městská knihovna Tišnov vyhlašuje celoroční soutěž pro čtenáře knihovny Čtenářská výzva 2017. Vybrat si můžete ze čtyř kategorií:
Čtenářská výzva

Čtenářská výzva pro odvážné

Čtenářské bingo pro zaneprázdněné

Čtenářské bingo pro děti do 15 let
Pravidla soutěže:

Čtenářská výzva začíná 2. 1. 2017 a končí 31. 12. 2017.

Do výzvy se mohou zapojit pouze registrovaní uživatelé Městské knihovny Tišnov.

Čtenářské archy si můžete vyzvednout v tišnovské knihovně nebo stáhnout na jejím webu.

Jednu knihu nelze použít pro splnění více zadání.

Ke každému bodu musí být uveden daný titul, autor a čím splňuje zadání.

Vyplněné archy odevzdávejte v Městské knihovně Tišnov nejpozději do 5. 1. 2018.
Každý soutěžící bude za svoji vytrvalost odměněn, majitelé nejoriginálnějších hracích karet obdrží knižní dar.
JDETE DO TOHO? TĚŠÍME SE NA VÁS!
Přednáška
TECHNIKY EMOCIONÁLNÍ SVOBODY

26. 1. 2017 v 17.30

Srdečně vás zveme na přednášku paní Aleny Navrátilové o technikách emocionální svobody.
Také vás občas někdo vytočí tak, že nemůžete reagovat v klidu?

Udělali jste rozhodnutí pod vlivem nepříjemných emocí, kterého jste později litovali?
Máme pro vás inspiraci – pomocí jednoduché techniky EFT vás naučíme mít své negativní emoce pod kontrolou. EFT nás umí zbavit omezení jak fyzických, tak i psychických. Mezi ta fyzická patří hlavně bolest a nemoc, psychická omezení jsou především různé strachy, které se dají najít skoro za každým omezením. EFT se řadí mezi metody energetické psychologie, mladého oboru, který si získává čím dál větší popularitu nejen mezi zastánci alternativní medicíny, ale i lékaři, psychology a psychiatry. Metody energetické psychologie velmi efektivně spojují práci na psychice a fyzickém těle, čímž obvykle rychle dosahují skvělých výsledků.
ALENA NAVRÁTILOVÁ – konzultantka, terapeutka

Pracovala třicet let v bankovním sektoru – patnáct na obchodních pozicích a patnáct ve vzdělávání jako koučka a konzultantka. Z toho posledních pět let jako manažerka vzdělávání pro Moravu, má na starosti vedení a rozvoj nejen manažerských pozic, ale i koučů a konzultantů.

Souběžně se posledních téměř pět let věnuje koučinku a konzultacím i mimo bankovní sektor a také využívá skvělou metodu EFT, která umí téměř zázraky.

Metodu studovala u Zuzany Katayamy – přední české autority na metodu EFT, kterou před deseti lety do ČR dovezla a úspěšně zde zavedla.

Více informací najdete na http://www.eft.cz/.
PASTEL – Kurz kreslení pravou mozkovou hemisférou

25. až 26. 2. 2017

Přemýšlíte nad vánočním dárkem? Co ještě pod stromeček? V únoru 2017 pořádáme další Kurz kreslení pravou mozkovou hemisférou. Tentokrát PASTEL.

Na kurzy PASTELu není třeba mít absolvovanou TUŽKU ani PASTELKY. Přijít tedy může úplný začátečník, a přesto si odnese domů nádherné obrázky plné barev.

PASTEL je výborná relaxační záležitost pro všechny, kdo se nebojí „ušpinit si“ ruce. Pomocí pastelu malujeme, rozmazáváme a mísíme barvičky přímo prsty.

Tuto techniku velice doporučuji, vracíme se do tvořivosti malých dětí, které při hře používají ruce bez jakýchkoliv nástrojů. Snad proto to dospělé vždy tak baví, protože jak víme, kdo si hraje, nezlobí.
Přihlašovat se můžete na www.opravdovysvet.cz.
Univerzita volného času
KRÁSNÁ ZAHRADA I BALKON – přednášky zimního semestru UVČ

2. 1., 16. 1. a 30. 1. 2017 v 16.45
PO STOPÁCH JEŽÍŠE – přednášky zimního semestru UVČ

4. 1. a 18. 1. 2017 v 16.45
KAPITOLY Z DĚJIN UMĚNÍ – přednášky zimního semestru UVČ

11. 1. a 25. 1. 2017 v 16.45
Městská knihovna vyhlašuje pro blížící se letní semestr (únor až květen) nové cykly přednášek.
KAPITOLY Z DĚJIN UMĚNÍ II. Od počátků moderního umění do současnosti

V osmi přednáškách se dozvíte, jak se umění vyvíjelo od konce 19. století do dneška.

Jakou revoluci v umění provedli van Gogh, Cézanne či Gauguin? Kam posunul umění Picasso?

Jak vysvětlit složitá díla Salvadora Dalího? Kdo vymyslel abstrakci? Proč se secese nazývá secese?

Kam zmizel artefakt v dílech land-artu? Jak tvoří současní umělci?

Přednáší: Mgr. Pavla Hrdinová

Termíny: 15. 2., 1. 3., 15. 3., 29. 3., 12. 4., 26. 4., 10. 5. a 24. 5. 2017 v 16.45
BRNĚNSKÉ PODZEMÍ

Ing. Aleš Svoboda je znám jako největší znalec brněnského podzemí. Víc než třicet let vstupoval do podzemních prostor a sklepů, část z nich pomáhal zpřístupnit pro veřejnost.

Mincmistrovský sklep, labyrint pod Zelným trhem a kostnice u kostela svatého Jakuba se staly neodmyslitelnou součástí brněnských turistických atraktivit. Samozřejmě jde jen o část podzemních prostor, z nichž lze vyčíst mnohé o minulosti města.

K podzemí, jeho odkrývání a poznávání se váže množství událostí, příběhů, historek i legend. Kdo by mohl hovořit zasvěceněji než ten, kdo po léta skryté prostory a jejich tajemství odkrýval a je autorem knih o brněnském podzemí?

Přednáší: Ing. Aleš Svoboda

Termíny: 8. 2., 22. 2., 8. 3., 22. 3., 5. 4., 19. 4., 3. 5., 17. 5. 2017 v 16.45
GENEALOGIE II

Cyklus čtyř dvouhodinových seminářů s převažující náplní čtení starých textů a sestavení modelového rodokmenu.

Účelem kurzu je poskytnout posluchačům základní orientaci v četbě starých textů především na příkladech matričních zápisů.

Přednáší: Ing. Jan Kos (člen Moravské genealogické a heraldické společnosti v Brně)

Termíny: 13. 2., 27. 2., 13. 3. a 27. 3. 2017 v 16.45
Virtuální univerzita 3. věku
ČESKÉ DĚJINY A JEJICH SOUVISLOSTI

V tomto cyklu přednášek se společně vydáme na pouť českou historií. Odkryjeme mnohá tajemství i zajímavosti z našich dějin i ze života velmožů, knížat a králů. Jedna z přednášek bude věnována největšímu českému králi a římskému císaři Karlu IV. Seznámíme se také s problémy 14. století i s tím, jak se může krize stát motorem dějin.

Termíny: 31. 1., 14. 2., 28. 2., 14. 3., 28. 3., 11. 4. 2017 v 9.30
Zájemci o přednášky UVČ a VU3V se musí přihlásit osobně do pátku 27. 1. 2017 v městské knihovně nebo na telefonním čísle 549 121 001-2, kde obdrží další informace.
Trénování paměti
ACH, TA MOJE HLAVA!

10. 1. a 24. 1. 2017 (pokročilí) a 10.30 (začátečníci)

Další lekce trénování paměti budou věnovány technice paměťových háčků, procvičování smyslových orgánů i propojování levé a pravé mozkové hemisféry pomocí jednoduchých tělesných cvičení.
Výstavy
SKLENĚNÝ PLES

Za korálky do knihovny? Vyrazte se v lednu podívat na plesové šperky.

Nejkrásnější sklo je v Jablonci nad Nisou, ale co když se tam zrovna člověku nechce? Korálkové šperky inspirované českým sklářským uměním najdete od ledna v tišnovské knihovně na výstavě Skleněný ples. Barevné náhrdelníky, náušnice, náramky i celé sady jsou vyrobené převážně z českých skleněných korálků, třeba z drobného rokajlu, ohňovek nebo ručně vinutých perel. K nim se přidaly i kousky dovezené z Velké Británie a také korálky z polodrahokamů. Přijďte si do knihovny vypůjčit knížku a prohlédnout si skleněné plesové šperky od Evy Nováčkové.

„Je krásné skládat korálky na vlasec, lanko nebo drátek a sledovat, jak dílo přibývá a jak vzniká něco úplně nového. Několikrát jsem byla v Jablonci a pokaždé mi zůstával rozum stát nad vší tou krásou. Jutové pytle, do kterých u nás dáváme brambory, tam mají plné korálků. Stačí se sehnout a ponořit ruce do desítek kilogramů skla, které hraje všemi barvami. Někdy jsem měla skoro pocit, že si místní těch korálků vlastně ani moc neváží, protože jich mají všude plno. To naštěstí není můj případ. Jak se mi šperky povedly, posuďte sami na začátku roku 2017 v přízemním oddělení knihovny pro dospělé.“
Oddělení pro dětské čtenáře

JAK SE LOVÍ PERLY V TIŠNOVSKÉ KNIHOVNĚ

Městská knihovna Tišnov se již podruhé zapojila do projektu Knihovny města Hradce Králové Lovci perel. Jedná se o celoroční hru pro děti, při níž se čtení mění v dobrodružství a z práce s knihou se stává zábava. Vybrané dětské knížky jsou perlorodkami a přinášejí svým čtenářům zajímavý zisk v podobě opravdových perel.

Ve čtvrtek 1. prosince proběhlo slavnostní vyhodnocení nejlepších lovců perel v Kině Svratka. Pro všechny děti, které se zapojily, bylo připraveno promítání filmu Lichožrouti i drobné odměny. Ti nejlepší získali pěkné knižní ceny a samozřejmě diplomy Lovců perel. Děti soutěžily ve čtyřech kategoriích: Mateřské školy, 1. stupeň základních škol, 2. stupeň základních škol a nejlepší „lovec“ celkově. V letošním roce vyhrála Adéla Kohoutová s 48 přečtenými knihami a celkovým počtem 62 nasbíraných perliček. Byl to velice těsný čtenářský souboj. Všem „lovcům“ gratulujeme.

Ceny do soutěže věnovalo nakladatelství Sursum a město Tišnov, kterým za podporu dětského čtenářství patří velký dík.

V roce 2017 budeme v lovu perliček pokračovat. Můžete se těšit na nové knihy „perlorodky“. Začínáme v lednu 2017. Přesné datum bude upřesněno, sledujte webové stránky knihovny.
Dagmar Kopřivová, vedoucí Městské knihovny Tišnov

Foto: Eva Nováčková

Další článek:
Předchozí článek: