DOMOV SV. ALŽBĚTY

DOMOV SV. ALŽBĚTY

Výstava obrazů v Domově sv. Alžběty

Od 9. ledna 2016 můžete v Domově sv. Alžběty na Žernůvce navštívit novou výstavu obrazů, jejichž autorkou je výtvarnice, spisovatelka a bibliografka Marie Kostohryzová. Průřez své tvorby nazvala „Příběhy z dávna“.

Marie Kostohryzová (*1931), brněnská rodačka, žije a tvoří v Praze. Vystudovala Pedagogickou fakultu v Brně, obor biologie a zeměpis. Věnovala se pedagogické činnosti a od roku 1967 pracovala v Etnografickém ústavu Moravského muzea jako knihovnice. Provdala se za katolického básníka, prozaika, překladatele a politického vězně Josefa Kostohryze (1907 – 1987). Po přestěhování do Prahy získala práci ve Slovanské knihovně v Klementinu. V době, kdy měl její manžel zákaz publikovat, se neúnavně podílela na šíření jeho tvorby.

Sama začíná psát až na začátku 21. století. V roce 2004 byla vydána její prvotina Polární záře nad pastvištěm, následovaly tituly: Jantarový náhrdelník, Bludný kořen, Maminka, Smírčí kameny, Sloup věčné touhy, Ozvěny minulých životů, Příběhy krátkých setkání, Host za oknem, Radek s námi, Kruh z kamenů a zatím poslední sbírka povídek Kosmogram (2015).

Jako malířka se paní Kostohryzová představuje od roku 1987 na výstavách převážně v Praze, ale též ve Stockholmu a Římě. V roce 1991 vystavovala své obrazy v blízkém Žďáru nad Sázavou. Výstava je přístupná do 29. února 2016 denně od 9.00 do 17. hodin. Těšíme se na Vaši návštěvu.

Další článek:
Předchozí článek: