Za STP předsedkyně Květa Menšíková STP v Tišnově děkuje panu…
Perníkářství
Perníkářství od pradávna patřilo k uznávaným řemeslům. V začátcích připomínal perník spíš medový chléb. Postupně se upravovala chuť těsta pepřem a tak vzniklo jeho pojmenování, jak jej známe dnes – perník. Latinsky se pepř řekl piper, perníkáři proto byli někdy nazýváni artopiperisté. Perník byl považovaný nejen za slavnostní pečivo, „lepší“ dárek, ale také sloužil jako lék při žaludečních a střevních potížích. Záznamy o něm nalezneme již ve starém Egyptě, antickém Řecku i Římě. Dějiny perníku coby pečiva připravovaného z mouky, medu a různých druhů koření jsou prastaré. Byl připravován pro stoly egyptských faraonů, a dokonce i nalezen ve staroegyptských pyramidách. Vraťme se do Čech, kam perníkáři ve větším počtu přicházeli za vlády Karla IV., kdy Čechy zbohatly a Praha se stala jedním z nejvýznamnějších měst Evropy. Zprávy o výrobě této lahůdky máme i z klášterů, kde se kromě sladkého perníku pekla i jeho silně pepřená varianta, která se skvěle hodila k vínu a říkalo se jí peprník. Poté, co se obliba perníku rozšířila, začali jej vyrábět živnostníci ve velkém. U nás jsou první zmínky o tomto pečivu z roku 1335. Formy na perník se zhotovovaly z hruškového dřeva, někdy také švestkového, třešňového, lipového nebo bukového. Samotná výroba forem byla náročná, proto je dělali především zlatníci, rytci a řezbáři. Až v pozdější době si je začali vyrábět zruční perníkáři sami. Ve 14. a 15. století byl perník luxusním zbožím a objevoval se jenom v bohatých domácnostech. Od 18. století se stává dostupný různým vrstvám společnosti. Jeho výroba vrcholí v první polovině 19. století. V dnešní době se však díky snaze o udržení lidových zvyků a tradic na trh vracejí zpět stará lidová řemesla. Žádné jiné pečivo nedokáže tak pošimrat nos a upoutat zrak jako voňavé, různě vytvarované a vyzdobené perníčky. Byla by proto škoda, kdyby perník upadl v zapomenutí. Vždyť medové výrobky jsou nejen chutné, ale i hodnotné, velice trvanlivé, můžeme je mít doma stále v zásobě. V současnosti, kdy nás obklopuje svět techniky, znovu přicházejí do módy nejrůznější rukodělné výrobky. Obdivujeme se jejich prosté kráse a podléháme kouzlu starých tradic. A každý z nás alespoň občas zatouží vlastnit něco pro zkrášlení domova. Možnosti nám nabízí výroba medového pečiva, protože ze žádného jiného těsta se nedá vytvořit tolik různých tvarů. Perníky jsou oblíbené zejména při oslavách různých svátků, zejména Vánoc a Velikonoc.
Josef Permedla
Hlavním sponzorem webové verze novin pro Leden 2016:
Další článek: Od prvního čísla Našeho Tišnovska uplynulo 45 let
Předchozí článek: Kalendárium – kulturní a historická data