Basketbalová sezóna je téměř v polovině

Basketbalová sezóna je téměř v polovině

Basketbalistky SKB Tišnov odehrály první polovinu nové sezóny, ve které mají v soutěžích nejvíc družstev v historii. Žákyně hrají ligu kategorie U14, ostatní družstva (U10, U11, U12 a U17) oblastní přebor. Široká základna a s tím související možnost nabídnout sportování co největšímu počtu dětí jsou hlavním cílem klubu. Nejen sportovní výsledky, ale i snaha o všestranný pohybový rozvoj svých svěřenců přivedly klub k spoluúčasti na projektu Lokomoce (www.lokomoce.cz). Zároveň je potěšující, že se daří zajišťovat nové trenéry, a to z řad odchovanců a odchovankyň klubu, kteří tak i po skončení svojí aktivní hráčské kariéry dále zůstávají u basketbalu. Mohou tedy svoje zkušenosti předávat další generaci. V současné době má klub již deset trenérů a trenérek a kolem sta hráček.

ŽÁKOVSKÁ LIGA

U14

Již po deseti odehraných zápasech se dá říct, že družstvo překonává všechna očekávání. Čtyři vítězství, ale především předváděné výkony jednoznačně potvrzují správné rozhodnutí hrát ligovou soutěž. A to přesto, že naprostá většina družstva patří věkově o kategorii níž (U13). Tým, který se opírá především o výkony Petry Knoflíčkové, dokázal porazit Prostějov, Basket Ostrava, Bruntál a Frýdek-Místek. V tabulce je nečekaně ve středu tabulky a tím pádem se ocitl i mimo sestupové příčky. Snad pouze v domácím prohraném utkání s Javorníkem nezahrál dobře. Toto dílčí zaváhání však nic nemění na úspěšném působení hráček v ligové soutěži.

U10 Přípravka, která začala svoji činnost po náboru na podzim tohoto roku, bude mít ojedinělou možnost odehrát již v letošním roce svoje první zápasy. Česká basketbalová federace ve snaze získat do basketbalu co nejvíc dětí přichází s projektem turnajů pro školáčky do deseti let, kdy formou turnajů získávají svoje první zkušenosti se soutěžními zápasy. První turnaj se uskuteční 19. prosince na ZŠ Smíškova. I tišnovská děvčátka budou mít šanci odehrát svůj první zápas v basketbale.

 U11

Svoji první sezónu v soutěžích hrají i o rok starší děvčata. Soupeři jim jsou družstva pouze z velkých měst (Prostějov, Brno a Olomouc). Po prohraných zápasech se tým konečně dočkal v Olomouci svých prvních vítězství, což je pro všechny nejlepší odměnou za poctivé trénování. Potěšující je rovněž skutečnost, že se při počtu dvaceti trénujících dětí dá předpokládat další zlepšování. O to se poctivě snaží tři trenérky, odchovankyně klubu, bývalé dorostenecké ligové hráčky, Klára Suchomelová, Petra Novotná a Aneta Kučerová.

U12

Osm zápasů, sedm vítězství, první místo v tabulce. Co víc si může trenérka Simonsová přát? Do družstva patří jak hráčky, které nejsou v kádru ligových U14, tak i ty nejlepší hráčky kategorie U11. Všechny tedy mají možnost odehrát velké množství utkání a zlepšovat se. A v příštích letech nahradit úspěšné ligové hráčky U14.

U17

Děvčata po neúspěšné snaze o postup do dorostenecké ligy hrají sdružený Oblastní přebor celé Moravy. K tomu se Sára Kocourková a Jana Hašková úspěšně účastní žákovské ligy U15 za brněnské Žabovřesky a Veronika Pololáníková extraligy U17 za Valosun Brno. V soutěži se jim zatím příliš nedaří, ale hlavní zápasy přijdou až na jaře, kdy se budou opět snažit dostat do ligy U17. Snad tedy bude v letošní sezóně průběh zcela opačný než v té loňské. To za celý rok prohrály pouhé dva zápasy, ale v kvalifikaci neuspěly. Třeba to bude přesně obráceně. Úspěšné působení SKB Tišnov ve všech soutěžích je výsledkem nejen kvalitního trenérského zabezpečení, ale i dobrých podmínek pro trénování. Zde je nutno poděkovat ZŠ Smíškova, kde se hrají všechna domácí utkání, tak i SSK Tišnov, v jejíž sportovní hale probíhají tréninky. A bez peněz to také nejde. Nemalá podpora města Tišnova, dotace Jihomoravského kraje spolu s příspěvky sponzorů umožňují kvalitní trénování, stejně jako materiální zabezpečení. A například i možnost startovat 27. a 28. prosince na mezinárodním turnaji ve Vídni, kde naše hráčky U14 poznají, jak se hraje basketbal v Evropě. Děkujeme: Tisk centrum s. r. o., Žula Rácov, Kámen Brno, Ing. Petr Pokorný, Handicap Brno Více informací o družstvech, zápasech, trénincích a trenérech můžete získat na www. baskettisnov.cz stejně jako na www.cbfjm.cz. Pokud máte doma malou sportovně založenou slečnu, jistě se jí mezi námi bude líbit. Stačí přijít jednou a už nepřestane…

 

Martin Volena

Hlavním sponzorem webové verze novin pro Leden 2016:prostor pro inzerci

Další článek:
Předchozí článek: