Kámen zmizelých – Jaroslav Dyky Fiala

Kámen zmizelých – Jaroslav Dyky Fiala

29.  listopadu  1944 brněnské gestapo vtrhlo do tišnovských domácností. První rozsáhlé zatýkání proběhlo již 5. října téhož roku, kromě mnoha zatčených byl při pokusu o  útěk zastřelen člen tišnovského Sokola Miroš Habrovec. Pomocí volavčích sítí a  výslechů zadržených z  5.  října se gestapo do Tišnova o  necelé dva měsíce později vrací. Jedna z adres zní Tišnov, č. p. 639. Je to bytový dům, kterému se říká „čínský konzulát“ nebo jen na „konzulátě“.

Gestapáci buší brzo ráno na dveře se jmenovkou Fiala. Otevírá jim Anna Fialová. Dva muži se ptají na jejího syna Jaroslava. Ten je v  té době v  práci v  německé zbrojovce Klöckner v  Kuřimi. Muži zběžně prohlédnou byt a bez vysvětlení odcházejí. Jaroslav je ještě téhož dne v 9.00 hodin dopoledne na svém pracovišti zatčen. Gestapo ví, že Jaroslav Fiala, člen I. skautského oddílu Tišnov, přezdívaný Dyky, byl nálezcem kulometu na tišnovské Květnici. Tato zbraň spolu se třemi sty náboji je již několik měsíců v  držení gestapa v  Brně. Cílem zatýkání je najít další zbraně, což se příslušníkům tajné nacistické policie o  několik dní později, 5. prosince 1944, daří. Jdou najisto do domovů legionáře Františka Kočky a  sokola Oldřicha Kothbauera. Zde zbraně opravdu najdou. Dochází k dalšímu zatýkání. Dyky je uvězněn nejdříve na Kounicových kolejích, 23.  ledna  1945 je pak odvezen do koncentračního tábora Flossenbürg.

Poslední zpráva o  něm je z Norimberku, kde 10.  března 1945 umírá. Po slavnostním položení kamenů zmizelých bratrům Vetešníkovým letos 12. září při zahájení skautské výstavy „Junáci, vzhůru!“ k osmdesáti letům tišnovského skautingu tak bude umístěn tento kámen i  Jaroslavu Fialovi do chodníku před dům na ulici Polní č. 639. Slavnostní položení se uskuteční za účasti skautů Střediska Květnice Tišnov a příbuzných rodiny Jaroslava Fialy přesně jednasedmdesát let po zatčení, dne 29. listopadu odpoledne ve 14.00 hodin.

Miloš Sysel, Continuum Vitae

Hlavním sponzorem webové verze pro Prosinec 2015:inzerce

Další článek:
Předchozí článek: