Lidé mají nejraději české filmy

Lidé mají nejraději české filmy

(i když jejich kvalita občas pokulhává, říká vedoucí Kina Svratka Ondřej Kaláb)

Sezona v tišnovském letním kině letos trvala jen velmi krátce kvůli nedostatečné promítací technice. Pro milovníky velkého plátna se ale už chystají podzimní filmové premiéry, speciální akce i nefilmové novinky v kamenném Kině Svratka. A který film bude do konce roku hitem sezony? O tom a mnohém dalším hovořil vedoucí kina Ondřej Kaláb.

Nejprve by mě zajímala úspěšnost filmů v létě. Můžete zhodnotit, které filmy byly v létě v Tišnově největšími trháky?
Lidé dlouhodobě nejvíc chodí na české filmy a filmy pro děti a platilo to i v posledních měsících. Velkým tahákem je už od konce května film Život je život, na který diváci chodí pořád, i když ho hrajeme čtvrtý měsíc. Třeba do letního kina film nalákal dvě stě lidí. V září jsme Život je život hráli naposledy, už několikrát se nám ale stalo, že jsme ohlašovali poslední reprízu a pak jsme film na základě úspěchu ještě promítali, je to případ třeba Hodinového manžela. Jsou to ale spíš výjimky a skoro vždycky se jedná o české nebo dětské filmy. Jinak mají v dnešní době filmy v kinech životnost přibližně tři týdny až měsíc. Velice příjemným překvapením tohoto léta byl i film Domácí péče, což je spíš komorní a nekomediální snímek. Z dětských lidé hodně chodili na Mimoně a na film V hlavě.

Proč jsou české filmy dlouhodobě navštěvovanější než zahraniční? Jsou lepší?
Tak to si nemyslím. Spíš podle mě vystihují něco o nás. Lidé chodí na filmy, které odráží jejich život, je samotné a jsou jim kulturně bližší než třeba americké filmy. Kvalita ale kolikrát pokulhává. Domácí péče a film Kobry a užovky jsou za poslední roky spíše výjimkou. Co se týče obsahu i řemesla, obstojí tyto dva filmy i v mezinárodním kontextu.

Které nové české filmy budou podle Vás na podzim nejzajímavější?
Z komedií jsou to určitě Celebrity s. r. o., které vypráví o zákulisí natáčení nekonečného televizního seriálu. Film je natočený podle divadelní hry Antonína Procházky. Myslím si, že osloví širší publikum, podobně jako film Wilsonov, což bude detektivní komedie, která stylově navazuje na Tajemný hrad v Karpatech. V listopadu zaujme náročnější publikum nový film Petra Václava, který natočil Cestu ven. Je to herecky velmi zajímavě obsazený snímek, uvidíme Karla Rodena, Lenku Vlasákovou a také dva romské neherce, kteří účinkovali už v Cestě ven.

Doporučil byste i nějaké zahraniční filmy, které stojí za to, vidět na podzim a před Vánoci?
Věřím filmu Everest, který bude uvedený ve 3D. Trailery vypadají velice dobře, a kdo má rád hory a dobrodružství, přijde si na své. Podle ukázek vypadá velice slibně také americká gangsterka Legendy zločinu s Tomem Hardym. Publikum asi osloví také sci-fi Marťan. Natočil ho ovšem Ridley Scott, který v posledních letech nedělá příliš kvalitní věci. Marťan je ale očekávaný film, na který je hodně lidí zvědavých. Týden před Vánoci bude mít premiéru sedmý díl Hvězdných válek, což bude filmová událost roku. Kino bude Hvězdných válek kolem Vánoc plné.

Mohou se do kina těšit opět i starší diváci nebo maminky s dětmi?
Od října do března znovu poběží Baby kino a Bio senior. Zvažujeme, že budeme promítat filmy v cyklu Bio senior častěji, ale zatím zůstává formát poslední pondělní odpoledne v měsíci a Baby kino předposlední pondělí v měsíci odpoledne. Bio senior má velký ohlas, Baby kino zatím moc ne. Musím ale poděkovat Rodinnému centru Studánka, které mi hodně pomáhá při organizaci Baby kina. Chceme na představení také dále zdokonalovat dětský koutek. Několikrát za rok budeme pořádat Filmový kvíz a akci Svratka naslepo. V říjnu promítneme film Návrat do budoucnosti a k němu uděláme akci pro diváky, podzimní Svratku naslepo proto přesuneme z října na později.

Bude se letos na podzim opakovat i noc hororů s názvem Halloweenský klystýr?
Jednodenní přehlídku Halloweenský klystýr letos pořádáme v sobotu 31. října a opět se bude podávat elixír zvaný klystýr, jehož složení nebudu prozrazovat, ale protáhne opravdu každého. Promítneme hollywoodský horor, letos by to měl být slibný film Purpurový vrch. Také jednám s amatérským tvůrcem hororů, který by za osobní účasti promítl svůj vlastní film, zatím je to ale v počáteční fázi. Promítneme i animované horory z festivalu v Třeboni, to bude lahůdka na závěr. Dále bychom chtěli v létě uspořádat jednodenní nebo dvojdenní festiválek crazy komedií, zvažovaný pracovní název je Tišnovská prda. (směje se) Odehrával by se v kině i na letňáku a mohlo by to být spojené s nějakou hudební akcí. Projekce se snažíme občas okořenit krátkými studentskými předfilmy nejlépe za účasti tvůrců. Momentálně hledáme talentované amatérské filmaře na Tišnovsku. Jedním z nich je Rudy Vodička, domlouvám se nyní na předfilmu, v němž důležitou roli hraje i Klucanina. Doufám, že se divákům tento podzim před některými filmy promítne, považuji ho za velmi zdařilý.

Jak to v současné době vypadá v kině se stavebními a jinými úpravami, bude klimatizace?
Klimatizace v kině je ještě otevřenou věcí. Projektant na náš podnět zpracovává další návrhy. Rozebírá se to ze všech stran, aby to dopadlo co nejlépe. Přes zimu to ale nebude aktuální, funkci ochlazování plní vzduchotechnika. Kino má teď čerstvě novou fasádu a nápis a máme hotový i interiér sálu. Schází nám ještě upravit malé a velké foyer. Letos a příští rok plánujeme místnosti designově zútulnit, přičemž budeme respektovat dobré staré věci, které tam zůstaly. Máme rozjednaného známého brněnského architekta, takže už se vyvíjí konkrétní projekt. Hlavní barvou bude pravděpodobně bílá, kombinovaná s černou a vínovou. Pod okýnkem do šatny a na dveřích plánujeme černé nátěry magnetickou barvou, kam budeme psát třeba cenovky a nápisy a budou tam moci malovat děti. Místnosti by mohlo zútulnit i nějaké industriální osvětlení.

Mohou diváci očekávat inějaké nové soutěže?
Soutěže směřuji co nejvíc do kina, protože chci oživit foyer před filmem. Diváci mohou pravidelně vhazovat odpovědi na různé otázky do „kouzelné krabičky“ umístěné v předsálí, aby si zpříjemnili čekání na film. Soutěže jsou i na Facebooku, hlavně tipovačky, nebo jsme nedávno vyhlásili na Facebooku akci Keškování s kinem, kdy účastníci hledali volňásky poschovávané po Tišnově a okolí.

Plánujete i nějaké další změny v kině?
Hodně cenných informací, které jsou důležité pro případné změny, nám poskytly výsledky průzkumu Fandíme dobrému kinu. Chtěl bych poděkovat všem divákům, kteří se ho zúčastnili. Jedním ze zajímavých zjištění je, že začátky filmů v 19.30 nebo ve 20 hodin jsou často především pro ženskou část publika příliš pozdní, proto chystáme častěji podvečerní představení v 18.45. Výzkum například také ukázal, že pro většinu lidí není klíčové vidět film v premiéře, ale že si na něj do kina přijdou klidně i později.

Eva Nováčková

Hlavním sponzorem webové verze pro Listopad 2015:inzerce

Další článek:
Předchozí článek: