Jak jsme volili do Senátu 2004–2010

Jak jsme volili do Senátu 2004–2010

V minulém čísle jsme si připomněli, jak se v Tišnově volilo do Senátu v létech 1996 a 1998, dnes uzavřeme senátní část našeho předvolebního seriálu vzpomínkou na roky 2004 a 2010.

2004
Do Senátu jsme volili celkově potřetí. První kolo senátních voleb se uskutečnilo v termínu 5. až 6. listopadu 2004 současně s volbami do krajských zastupitelstev, o týden později proběhlo druhé kolo už samostatně. V našem volebním obvodu kandidovalo celkem osm uchazečů: Radomír Malý (Konzervativní a sociální hnutí), Iljič Procházka (KSČM), Vilém Buriánek (ČSSD), Vít Unzeitig (Nezávislí), Jiří Tomek (Unie svobody – Demokratická unie), Josef Hájek (KDU-ČSL), Antonín Žiška (Moravané) a obhájce senátního mandátu Tomáš Julínek (ODS). Potvrdila se tradice, že z druhého místa postupuje do rozhodujícího kola voleb vždy jiný kandidát, než jakého by tam poslali tišnovští voliči. V našem městě se za Julínkem (v Tišnově 33,62 %, v rámci celého obvodu pak téměř shodných 33,72 %) umístil jako druhý Buriánek (17,83 %) o pouhé dva hlasy před Procházkou (17,73 %), který byl ovšem v rámci celého obvodu podstatně úspěšnější (20,12 %) než Buriánek (12,32 %), jehož výrazně předstihl i Hájek (19,37 %), v Tišnově až čtvrtý (14,92 %). Druhé kolo žádné překvapení nepřineslo, zvolen byl podle očekávání opět Julínek ziskem 66,68 % (v Tišnově získal 67,51 %). Volební účast byla v našem městě v prvním kole 31,85 %, o týden později už jenom 19,42 %.
Propagace kandidátů v Tišnovských novinách (konkrétně v číslech 18 a 19) – a zdaleka již nejen tam – byla tentokrát podstatně výraznější než při předcházejících senátních volbách. Zatímco Josef Hájek v obou vydáních zveřejnil letáček se svou fotografií a sloganem „Jsem tu pro vás“, Radomír Malý a Vít Unzeitig využili poskytnutý prostor i k představení svých priorit. Totéž učinil také Tomáš Julínek, který navíc pozval voliče na tři speciální akce: koncert skupiny Kamarádi v „penzionu“ na Králově ulici, ukázku záchranářské práce s vrtulníkem na hřišti ZŠ Smíškova a také na exhibiční basketbalové utkání Houserů Brno proti SKB Tišnov, k čemuž využil své někdejší sportovní známosti s tišnovským rodákem Vlastimilem Havlíkem, bývalým basketbalovým reprezentantem. Pozadu nechtěl zůstat ani Vilém Buriánek, který pro změnu pořádal v kině divadelní představení Noc s modelkou a v restauraci Červený mlýn country koncert se skupinou Prakl.
MUDr. Tomáš Julínek (* 1956) tedy v období 2004 až 2010 absolvoval svoji druhou senátorskou etapu, během které byl navíc ve vládě Mirka Topolánka ministrem zdravotnictví. Po necelých dvou letech, které Julínek strávil na postu ministra, vyzvala v listopadu 2008 Česká lékařská komora předsedu vlády k jeho odvolání z funkce. Premiér tak nakonec opravdu učinil v lednu 2009. Po roce 2010 Julínek působil jako poradce nového ministerského předsedy Petra Nečase, poté byl zaměstnán coby náměstek pro ekonomiku a správu nemocnice v Boskovicích, ovšem toto místo koncem minulého roku tamní městští radní zrušili a exministr obdržel výpověď pro nadbytečnost. Proti tomuto verdiktu podal Julínek před několika měsíci soudní žalobu.

2010
Dosud jsme naposledy kráčeli k urnám za účelem zvolení nového senátora v roce 2010 (první kolo se konalo společně s obecními volbami 15. až 16. října, druhé tradičně o týden později). O senátorský post se opět ucházelo osm kandidátů: Vojtěch Adam (KSČM), Jan Žaloudík (ČSSD), Ivan Čadeni (Rozumní), Karel Bořecký (TOP 09), Vladimír Paulík (Věci veřejné), zpěvačka Moravanky Daniela Magálová (Strana práv občanů Zemanovci), do třetice Tomáš Julínek (ODS) a také dosavadní starosta našeho Tišnova František Svoboda (KDU-ČSL). Ten podle očekávání dostal od voličů „svého“ města téměř stejné množství hlasů (26,24 %) jako vítězný Žaloudík (v Tišnově 28,93 %, celkem v obvodě 32,37 %), ale na účast ve druhém kole tato lokální přízeň nestačila. Svoboda získal v rámci obvodu pouze 12,97 % a úspěšnější byl nejen postupující Julínek (celkově 19,79 %, v Tišnově 15,49 %), ale i třetí Adam (17,10 %, v Tišnově jen 8,93 %, méně než Bořecký). Julínek ovšem do třetice pozici senátora nevybojoval; Žaloudík jej ve druhém kole porazil ziskem 67,31 % (v Tišnově 65,72 %). Volební účast byla i u nás díky souběhu s komunálními volbami v úvodním kole relativně vysoká (46,23 %), a dokonce i rozhodující kolo zaznamenalo o téměř 10 % vyšší počet voličů než v roce 2004 (29,28 %).
Ve své předvolební prezentaci byl nejrychlejší pozdější senátor Žaloudík, který v Tišnovských novinách už začátkem září v čísle 15 pozval zdejší veřejnost na koncert Dixielandu Felixe Slováčka. O čtrnáct dnů později byly otištěny letáčky Františka Svobody, Tomáše Julínka a Karla Bořeckého, který svoji propagaci zopakoval ještě jednou v čísle 17. Velmi zvláštní strategii zvolil Vladimír Paulík. Ten nabídl svoje „promo“ tišnovským voličům teprve v 18. čísle TN, v něm byly ovšem zveřejněny již i výsledky skončeného prvního kola voleb a v něm Paulík neuspěl. Přesto zde na čtenáře apeluje zvláštní větou „Ve druhém kole je pro kandidáta a jeho voliče vítězství na dosah ruky, a jestliže v něm poběžím, věřím, že s Vaší pomocí zvítězíme!“ Použité slogany zněly zajímavě i u ostatních kandidátů: zatímco Julínek se tentokrát jen pyšnil svými „úspěchy“ („první reformátor českého zdravotnictví“), Bořecký věřil heslu „Pracuji pro vás, stavím na vaší podpoře víc, než si myslíte“ a fotografie Františka Svobody byla mimo jiné doprovázena textem „Jsem otec pěti dětí. Když mluvím o politice, která má podporovat rodiny s dětmi, vím, o čem mluvím.“
Prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., (* 1954) působil před svým zvolením především jako ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně a poté coby děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. V Senátu zastává funkci předsedy Výboru pro zdravotní a sociální politiku a je připraven obhajovat svůj mandát i v letošních volbách.

Václav Seyfert, redaktor TN
Foto: Václava Simeonová

Další článek:
Předchozí článek: