Ježci v našich podzimních zahradách

Ježci v našich podzimních zahradách

S příchodem podzimu se množí obavy zejména o jedince menšího vzrůstu a váhy. Kdy opravdu potřebují lidskou péči a jak jim správně pomoci? Během podzimu jsou oba naše druhy ježků, ježek západní (Erinaceus europaeus) a ježek východní (Erinaceus roumanicus), zaneprázdněny sháněním potravy a nabíráním tukových zásob na zimu, kterou přečkávají v hibernaci.

Zdravý dospělý ježek přikrmovat nepotřebuje, ale přilepšíte-li mu, pomůže mu to k přečkání zimy. Pokud má ježek na začátku listopadu alespoň 500g, má velkou šanci zimu přežít. Nemá-li zdravotní problém a chová se přirozeně, stačí takovým jedincům přikrmování na zahradě. Podáváme vařené maso (kuřecí, hovězí, ryby) nebo kočičí a psí kapsičky či konzervy, vařené vejce, případně i granule. Ježek je hmyzožravec a podávání jablíček či jiného ovoce nebo zeleniny neocení. Do jejich jídelníčku také nepatří piškoty, sladkosti, tvaroh, mléko a mléčné výrobky, po kterých mohou mít velmi vážné trávicí potíže.

Samozřejmostí je i mělká miska s čerstvou vodou. Krmení by mělo být umístěno pod stříškou a chráněno před deštěm. S přikrmováním skončíme s úderem prvních mrazů, aby jim zmrzlá potrava nezpůsobila zdravotní obtíže, odvykli si stále nabízené potravy a včas se uložili k zimnímu spánku. Ježci velmi ocení i možnost vhodného úkrytu, jako jsou hromady starého dřeva či kamení, naskládaná prkna, živé ploty, prostor pod kurníky či králíkárnami nebo postavení ježčího příbytku. Podzimní hmotnost ježka nemusí být vždy směrodatná, ale nezvyklé chování ježka napoví, zda se nachází v nesnázích. Ježek je soumračný a noční tvor a jeho nález za bílého dne až na výjimečné případy značí problém. Buď jde o zesláblé nebo nemocné jedince, nesamostatná vysílená mláďata nebo zraněné ježky. V takových případech je lepší vzít ježka do tepla a kontaktovat nejbližší záchrannou stanici pro volně žijící živočichy (pro Tišnovsko ZS Zelené Vendolí, případně ZS Jinačovice při Zoo Brno). Poradenství při nálezu zvířete vám poskytneme i v Ekoporadně Tišnovsko v otevírací době (čt 14–18 hodin), na telefonním čísle 732 464 238 nebo na našich facebookových stránkách.

Tereza Karasová

Další článek:
Předchozí článek: