Otevírací dobu měnit nebudeme

Otevírací dobu měnit nebudeme

Prodloužení otevírací doby našich obchodů momentálně neplánujeme, vzkazují oslovení podnikatelé a prodavači v Tišnově.

V současnosti zavírá většina malých obchodů ve městě s úderem 17. hodiny. Je to dostačující?

„Za mě určitě ne. Domů přijíždím z práce kolem půl šesté v podvečer a obchody zavřené. Tedy kromě supermarketů. Přiznám se, že ve velkých prodejnách nerad nakupuji, raději jdu k malým podnikatelům,“ posteskl si Pavel Vala.

„Osobně bych prodloužení otevírací doby obchůdků nevyužil. Případná hodina navíc podle mého názoru k ničemu není a nevím, zda by nějakého nakupujícího přilákala. V Tišnově zavírají obchody v pět odpoledne, tak je to zažité,“ míní naopak Jaroslav Novotný.

Stejného názoru jako druhý dotazovaný je například zaměstnanec masny v Brněnské ulici. „Krám“ zavírá ve všední dny kromě pondělí v 16.45 hodin, ve zmiňované pondělí už ve 12 hodin. „Zatím jsme změnu otevírací doby neřešili. Dle mého názoru je takto dostačující. Od zákazníků žádný podnět k prodloužení neregistrujeme,“ řekl Martin Synek z firmy Maso – Uzeniny Synek.

Žádný efekt
Jasno má i Radek Zámečník, jednatel StyleSportu, obchodu, který se zaměřuje na prodej sportovních potřeb. „Řeknu vám to takto, firmu vedeme patnáct let. Zkoušeli jsme otevírací dobu do 18 hodin, ale Tišnov je po 17. hodině mrtvý. Kromě marketů. Změna otevírací doby nám s sebou přinesla pouze zvýšené náklady na zaměstnance, ale efekt žádný. Proto o prodloužení otevírací doby neuvažujeme,“ nechal se slyšet Zámečník.

Po páté hodině odpolední má zavřeno i Naděžda Schillerová, majitelka papírnictví Pastelka ve Dvořáčkově ulici. Obchod je otevřen již od sedmi hodin ráno. V Tišnově není podle názoru Schillerové moc obchodů, které mají otevřeno takto od rána. „Mám to odzkoušené, časné otevírací doby využívají děti při cestě do školy. Přes den jsem pak v obchodě až do 17 hodin bez přestávky, takže pro mě vyčerpávající a myslím, že i čas pro nákup dostačující. Odpoledne už děti nechodí a žádosti o prodloužení otevírací doby ze strany dospělých nemám,“ vysvětlila podnikatelka.

„O změně otevření prodejny jsme neuvažovali a nemám indicie, že by to někdo vážně chtěl,“ konstatoval rovněž Petr Melichar. V potřebách pro domácnost si zákazníci mohou nakoupit ve všední dny od 8 do 12 a od 13 do 17 hodin, v sobotu pak od 8 do 11 hodin.

„Určitě nebudu prodlužovat otevírací dobu. Během prázdnin jsem ji měla dokonce zkrácenou,“ sdělila zase Petra Karbanová, která v Tišnově provozuje galanterii.

Jen když i ostatní
V minulosti o otevírací době do 18. hodiny „koketovaly“ v Obchůdku u Davídka, který se specializuje na prodej dětského oblečení a kojeneckých potřeb. Nakonec zůstaly u „zavedené“ 17. hodiny. Podle vyjádření prodavačky Petry Skřivánkové si maminky na mateřské dovolené mohou přijít nakoupit kdykoliv, ty tolik otevírací doba netrápí. „Jiné to může být u maminek, které již chodí do práce, ty mohou otevírací dobu řešit. V tomto případě by její prodloužení možná nebylo od věci,“ připustila skutečnost Skřivánková. Jak zároveň doplnila, v centru Tišnova má déle otevřeno například drogerie v horní části náměstí. „Ale neptaly jsme se, jak moc tam chodí nakupovat lidé po 17. hodině. Abychom uvažovaly o změně prodejní doby, muselo by stejný krok učinit více obchodů ve městě,“ tvrdí prodavačka z obchůdku.

Jednou z výjimek, kde je možné si nakoupit od 8 do 20 hodin ve všední den i o víkendu, je Sýrárna, vinotéka a delikatesy na náměstí Míru. „Dopoledne chodí maminky a senioři, navečer lidé pracující. Tuto otevírací dobu máme právě kvůli těmto lidem. Zájem je. Mezi 19. a 20. hodinou je tu celkem šrumec,“ poznamenala prodavačka Zuzana Patloková.

Podle dostupných údajů z Českého statistického úřadu je v Tišnově k 31. prosinci loňského roku registrováno celkem 2 051 podnikatelských subjektů, se zjištěnou aktivitou pak 1 041. Konkrétně v převažující činnosti Velkoobchod a maloobchod; oprava údržba motorových vozidel je pak vedeno celkem 376 podniků, se zjištěnou aktivitou jich je 177. Co se týká počtu podnikatelů a živností v celém Jihomoravském kraji, ve druhém čtvrtletí tohoto roku bylo podle informací z Ministerstva práce a průmyslu České republiky v kraji celkem 424 778 platných živnostenských oprávnění a 280 369 podnikatelů.

text i foto Zlata Ptáčková

Další článek:
Předchozí článek: