Kováři se činili v Železném

Kováři se činili v Železném

Kopretina, chrpa anebo beruška. To jsou výtvory kovářů, kteří si dali dostaveníčko v Železném u Tišnova. Díla z kovu ještě ozdobí barvami děti z místní Svazkové mateřské školy Venkov.

„Pozvání na letošní ročník akce Železo v Železném aneb setkání kovářů u piva přijalo šest kovářů. Zadání pro ně bylo naprosto jasné, a to vytvořit kytici pro nově vzniklou mateřskou školu,“ uvedl starosta Železného Radomír Pavlíček.

Na hřišti Horka tak vznikla improvizovaná kovárna, ve které nechyběly kovadliny, kladiva, kleště, výhně, buchar, což je mechanické kladivo, včetně drobných věcí jako jsou pilníky a kartáče. „Výheň je poháněná vzduchem, a samozřejmě čím více vzduchu fouká, tím oheň rychleji hoří. Máme tam černé kovářské uhlí, které má velkou výhřevnost. Na výhni je možné dosáhnout takové teploty, při níž se ocel zcela roztaví,“ vysvětlil jeden z aktérů setkání kovář Matouš Kvíčala. V průběhu devátého srpnového dne se mistrům černého řemesla dívaly pod ruce popsané ohněm a tvrdou prací stovky diváků.

„Dělám brouka z plechových dílů, které postupně tepu do tvaru křídel, hlavy, tykadel a šesti noh. Polokouli dělám poprvé v životě, takže trochu tápu. Snad se mi to povede,“ vyjádřil Kvíčala své obavy. Kovařině se podle svých slov věnuje už 19 let a řemeslo ho baví.

Kromě umu kovářů mohli návštěvníci sledovat tavbu železa v hliněné peci nebo odlévání oceli při tzv. aluminotermické reakci. „Příchozí tak mohli na hřišti vidět všechno spojené se železem. Nechyběla ale ani ochutnávka piv ze čtyř místních minipivovarů a večer kulturní program. Vystoupila kapela Rangers, dále skupina KVJ s ukázkou irských tanců a bigbít z Lomnice,“ dodal starosta Pavlíček.

text i foto Zlata Ptáčková

 

Další článek:
Předchozí článek: