Postní almužna mění odříkání ve viditelnou pomoc

Postní almužna mění odříkání ve viditelnou pomoc

Postní almužna je malou sbírkou organizovanou ve farnostech během doby postní, tedy 40 dní před Velikonocemi. Jde o návrat ke starobylé postní tradici – almužně. Obdobné akce se již delší dobu konají i v jiných evropských zemích, v České republice probíhá Postní almužna od roku 2009. Akce začíná na Popeleční středu (6. března) nebo 1. neděli postní (10. března) a trvá do konce půstu.

V tento čas si lidé mohou v kostelích vyzvednout malé papírové pokladničky – tzv. postničky a do nich odkládat během postního období finance, které
ušetří tím, že si odřeknou některý z požitků. Mohou tak například omezit kouření, kávu, zříci se některých sladkostí či zábavy. Přímo na pokladničkách mohou dárci zaškrtnout, jakým způsobem chtějí, aby byl jejich příspěvek využit – rodiny v nouzi, lidé bez domova, tělesně postižení lidé apod. V některých farnostech dokonce lidé vhazují do pokladniček i vlastní tipy na pomoc lidem, které znají ze svého okolí a vnímají, že by jim bylo třeba pomoci.

Na počátku Velikonoc se pokladničky vrátí zpět do kostelů a výtěžek je následně věnován místní charitě, která přemění výsledek odříkání ve viditelnou pomoc. Hlavním posláním Postní almužny je propojení místní farnosti s charitou ve snaze pomoci potřebným lidem.

Marta Rémanová, Oblastní charita Tišnov

Ilustrační foto, archiv Charita ČR

Další článek:
Předchozí článek: