Art Periscope bilancuje rok 2018

Art Periscope bilancuje rok 2018

Hned tři pozoruhodná díla spolku Art Periscope završila v prosinci úspěšný rok 2018 a stala se středem pozornosti v celém tišnovském regionu při příležitosti jubilejní desáté výstavy betlémů. Předvánoční akce se staly tradicí, bez níž si adventní atmosféru mnozí návštěvníci již nedovedou představit. A tak si jednotlivá díla připomeňme.

Tišnovský betlém – obrovské společné dílo, které představuje vytrvalou snahu příznivců spolku Art Periscope zanechat městu Tišnov odkaz naší doby a našeho života. Betlém oživuje vánoční atmosféru a může být také neustále doplňován a aktualizován o nové osobnosti či stavby našeho města. Doufejme, že se pro betlém najde vhodný prostor, kde by mohl být k vidění po delší čas. Nejen posledních 14 dnů v roce.

Kniha Pojďme spolu za betlémy předčila všechna očekávání. Je to zatím nejrozsáhlejší publikace z dílny autora Zdeňka Jílka, který se nebál zařadit do obsahu informace o betlémech, ale také o pokračování tohoto příběhu, tzn. o křížových cestách a vzkříšení. Obsahuje tipy na výlety po betlémech, údaje o regionálních tvůrcích betlémů a další zajímavosti s betlémářskou tematikou. Kniha má 220 stran, je doplněná fotografiemi Michala Beneše a přinesla, dle prodejních výsledků, radost mnoha čtenářům. Vyšla tradičně v omezeném
nákladu a lze ji ještě stále zakoupit v knihkupectví u paní Raškové v Tišnově i ve specializované prodejně betlémů ve Varnsdorfu u paní Horáčkové.

Adventní výstava Pojďme spolu za betlémy znamenala opravdové vyvrcholení desetileté činnosti spolku Art Periscope. Kvalitní scénář výstavy ocenila i řada odborníků. Nepovede se totiž každý rok shromáždit na jednom místě kolekce dřevěných plastik od Mistrů Jiřího Netíka z Brna a Zdeňka Farského z Náchoda, malovaný betlém od Ivana
Svatoše z Prahy, třebíčské betlémy z depozitáře Muzea Vysočiny a vše doplnit o díla špičkových regionálních výtvarníků. O úspěchu výstavy svědčí také počet návštěvníků, který meziročně narůstá. Již v pátek 14. prosince organizátoři přivítali 2 000. návštěvníka, kterým se stala PhDr. Marta Sylvestrová z Brna. Celkem všech deset výstav spolku Art Periscope
vidělo již více než 20 000 příchozích. V letošním roce jsme se rozhodli pomoci i lidem v nouzi a věnovali jsme deset procent ze vstupného této výstavy Vojtíšku Cimbálníkovi z Olší. K tomuto záměru se přidala i škola 28. října v Tišnově a firma Tepos-HJ, spol. s r. o., takže jsme mohli 16. prosince předat rodině Cimbálníkově částku 12 500 korun na léčení jejich syna v lázních Klimkovicích.

Budeme rádi, zachováte-li nám přízeň i v letošním roce. Opět pro Vás chystáme několik zajímavých akcí spojených s nejedním překvapením. Například již březnovou výstavu fotografií 7×10, na níž účast přislíbil mimo jiné pražský fotograf Jan Saudek.

Zdeněk Jílek, za spolek Art Periscope

 

Další článek:
Předchozí článek: