TyJáTr FEST – ty, já a trochu festivalu

TyJáTr FEST – ty, já a trochu festivalu

Poslední prázdninový víkend se ve dnech 1. – 3. 9 2017 v regionu Tišnovsko konal II. ročník putovního kulturního festivalu amatérských ochotnických souborů, pěveckých sborů, tanečních skupin a hudebních těles TyJáTr FEST. Pořadatelem festivalu je Dobrovolný svazek obcí Tišnovsko a putovním je festival proto, protože v loňském roce se konal v jiných obcích regionu, než v tom letošním. To je také jedna z hlavních myšlenek festivalu – předat vždy štafetu dalším obcím v regionu, aby se i ony mohly představit a prezentovat i vzdálenějším sousedům a moci tak třeba navázat bližší přátelskou spolupráci. Letos se festivalu ujaly obce Maršov, kde akce začínala v pátek 1. 9. v prostorách parku vedle obecního úřadu, dále 2. 9. městys Doubravník, který festival umístil do prostor parku na náměstí a 3. 9. se končilo v obci Hradčany. Další podmínkou pro pořádání festivalu je existence přírodních prostor, kde by se akce mohla konat. Jak však letošní počasí ukázalo, je nutné mít vždy také variantu suchého zázemí. Páteční začátek byl totiž ve znamení vytrvalého deště. I proto byl nedělní program přesunut z hřiště V Horce v Hradčanech do kulturního domu tamtéž, neboť nám opět počasí nepřálo. Tímto děkujeme starostům z pořádajících obcí za ochotu a odvahu se do toho s námi pustit.

Návštěvníci festivalu měli možnost po tři dny sledovat zajímavá představení, od tanečních vystoupení dětí, ženských tanečních souborů či baletek ze ZUŠ Tišnov, přes divadelní hry a šermířské představení 7 ochotnických souborů z regionu, až po bubenické hudební vystoupení žáků ZUŠ a večerní koncerty 3 kapel. V letošním roce se na festivalu představili nejen účastníci loňští, ale také nové formace. Celým víkendem provázeli profesionální moderátoři rádia Vysočina pan Dušan Binko a paní Petra Hoksová.

Po celou dobu konání bylo zajištěno výborné občerstvení díky Pohostinství Na Posedu z Maršova a novinkou byly workshopy pro návštěvníky, o které se postarali INSPIRO Tišnov, Centrum Ráček Železné a RC Studánka Tišnov. Své umění představil také kovář, pan Petr Volánek a šperkařka, paní Lucie Rozkopalová. Festival doprovázela minivýstava fotografií paní Radmily Pavlíčkové.

Musíme poděkovat všem, kteří se podíleli sponzorsky na konání festivalu, protože bez jejich pomoci by nebylo možné finančně akci uskutečnit. Děkujeme za materiální dary ve formě občerstvení a darů pro účinkující soubory firmám: Steinhauser Tišnov, Karlova pekárna Tišnov, Vitar s.r.o. Železné, Květinářství Předklášteří, Centrum Ráček Železné. Dále děkujeme všem, kteří poskytli finanční či jinou pomoc: Siemens Ingenuity for life Drásov, MERTASTAV Předklášteří, EMKOR TECHNOLOGY, KTS Ekologie s.r.o., HAKO CZ, spol. s r.o., Gastro Frozen Železné, INSPIRO Tišnov, RC Studánka Tišnov, Centrum Ráček Železné, noviny Tišnovsko-Kuřimsko, Kovářství Volánek, MěKS Tišnov. Poděkovat musíme také svazkům a obcím, které finančně festival podpořily: Černvír, Dolní Loučky, Doubravník, Hradčany, Kuřim, Maršov, Lomnice, Předklášteří, Skalička, Šerkovice, Tišnov a Železné, mikroregion Porta a DSO Tišnovsko. Velké díky patří také Jihomoravskému kraji za přidělenou dotaci. Díky patří také pánům zvukařům z Metalwars crue a všem dobrovolníkům, kteří při akci pomáhali.

Odkazy na fotodokumentaci z celého festivalu naleznete na facebookových stránkách https://www.facebook.com/tyjatrfest1/ a děkujeme za ni paní Radmile Pavlíčkové a panu Ing. Miroslavu Pálkovi. Zmínku o akci naleznete také ve zpravodajství Tišnovské televize.

Komu ale musíme vyjádřit obdiv a poděkovat ze všeho nejvíc jsou všichni účinkující. Jejich výkony byly jednoduše skvělé a nasazení obrovské. Zvláštní poděkování patří těm, kteří svá vystoupení absolvovali v nepříznivých povětrnostních podmínkách, respektive řečeno v dešti. Děkujeme: Stream dance Dolní Loučky, SHS Victorius Hradčany, Karasovo divadlo Tišnov, LOTA Lomnice, KVJ Tišnov, Ochotnický spolek Slovani Čebín, Taneční soubor Markéty Chlubné při ZUŠ Tišnov, STARá BANDa, Klapela Štěpánovice, ZŠ a MŠ Doubravník, Ochotnický spolek Maršov, taneční soubor Fe-MINA Železné, PRKNO Veverská Bítýška a nováčkům INSPIRO – Salsa kids Junior a Rope Skipping, Paravánek Brusná, Motýlí )D(efekt Kuřim, Mažoretky Lažánky, Hr. Ladies, divadelní spolek Divoženy a bubeníci ZUŠ Tišnov.

Letošní rok ukázal, že jdeme správný směrem. Nejen, že o konání festivalu projevily zájem samy obce, ale rovněž účinkující z předchozího ročníku. Těší nás také zájem nových souborů o možnost vystoupení a samozřejmě návštěvnost festivalu, a to i přes nepřízeň počasí. Letošní ročník uzavíráme s vědomím, že se opět podařil.

Můžeme se tedy těšit na třetí ročník. Kdo přebere štafetu od Maršova, Doubravníka a Hradčan je nyní ještě otevřená otázka. Zůstávají však stále dvě základní podmínky – jeho konání v přírodních prostorách (s možností suché varianty v případě deště) a to, že je festival putovní. Informace o dalším ročníku budou zavčas uveřejněny na webových stránkách http://www.dsotisnovsko.cz/. Děkujeme.

za projektový tým TyJáTr FESTu: Petra Bendová, Miriam Jedličková, Kamila Marek Ševčíková, Eliška Špačková.

foto: Radmila Pavlíčková

Další článek:
Předchozí článek: