Jeden svět pošesté v Tišnově

Jeden svět pošesté v Tišnově

Současný svět je plný konfliktů, negativních zpráv a hrozeb. Jsme vystaveni neustále se měnícím událostem, toku informací a to nás nutí neustále aktualizovat svůj postoj a vůči někomu se vymezovat. Proto je potřeba si v dnešní krizi hodnot připomínat spolupráci jako možnou cestu obnovy. S tímto poselstvím přichází letos do našeho města festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se v Tišnově uskuteční již pošesté, a to 31. března – 2. dubna. Jeho spojujícím tématem je tentokrát právě „Umění spolupráce“. Spolupráci nevidí jako samozřejmost, ale jako schopnost, kterou se postupně učíme. Jako vzájemnou komunikaci a sdílení. Festival v Tišnově letos přichází s několika novinkami, které s touto myšlenkou souzní.

V první řadě se zajištění festivalu v Tišnově letošním rokem chopila komunitní škola ZaHRAda, která jeho přípravám přinesla angažované a nápadité tvůrce. Dále jsme pro tento rok vsadili spíše na minimalistické, zato komunitnější pojetí doprovodného programu. Jeden svět je letos také poprvé celorepublikově představen jako festival pro všechny. Znamená to otevření festivalu divákům s omezenou schopností pohybu, zraku, sluchu nebo s mentálním znevýhodněním. Festivalové spoty jsou tak tlumočeny do znakového jazyka, webové stránky festivalu nabízí nové nástroje umožňující orientaci právě i lidem s nejrůznějším znevýhodněním a některé z nabízených filmů jsou promítány také s titulky pro diváky se sluchovým postižením. Letošní novinkou tedy bude promítnutí dokumentu s titulky pro neslyšící.

A na co se tedy můžete na přelomu března a dubna těšit? Někteří již formát Jednoho světa znáte – týden dopoledních projekcí pro školy, tři promítací večery pro veřejnost, debaty s režiséry a odborníky na uváděná témata, speciální projekce v Centru sociálních služeb, oživlé foyer v prostorách kina díky výstavě, veganskému občerstvení od Veg8 Café nebo fair trade kávě a čaji od sdružení Za sebevědomé Tišnovsko. Zájemci budou moct navštívit workshop akrobatické jógy, který proběhne přímo na pódiu v tišnovském kině a ponese se jak jinak než v duchu festivalového tématu „umění spolupráce“. Letos jsme pro vás vybrali tři české dokumenty, po nichž budete mít možnost pobavit se přímo s jejich režisérkami. V pátek zahájíme snímkem Andrey Culkové Exekuce přibližující začarovaný kruh, do kterého se dostávají lidé postižení exekucí, a zároveň ty, kteří se tímto byznysem živí. V sobotu promítneme dokument Epidemie svobody režisérky Terezy Reichové, který se zabývá problematikou očkování dětí, hostem v diskuzi bude také právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota. Tato projekce bude uvedena v novém formátu MamaTata kino, který jsme v Tišnově také ještě neměli. Kinosál bude díky snížené hladině hlasitosti a mírnému osvětlení zařízen na přítomnost dětí všeho věku. V neděli české dokumenty zastoupí Výchova k válce, v níž režisérka Adéla Komrzý mapuje současnou brannou výchovu na českých školách. V diskuzi kromě ní potkáte také Petru Frühbauerovou z organizace NaZemi. Ze zahraničních dokumentů se můžete v pátek těšit na poetický snímek zachycující předvolební souboj dvou bulharských starostů a tematiku uprchlíků, která v něm sehraje zásadní roli. V sobotu přijde na řadu dokument o neudržitelné výrobě elektroniky a jejím vlivu na zdraví lidí a životní prostředí. Později večer vám nabídneme dokument mapující válku v Sýrii a po něm besedu s válečnou reportérkou Markétou Kutilovou. V neděli proběhne speciální projekce v Centru sociálních služeb o Švédce, která ve svých 103 letech píše sledovaný blog a vede kurzy počítačové gramotnosti. Festival zakončíme snímkem doprovázeným titulky pro neslyšící o příběhu silné ženy, nejmladší turecké starostky, který přibližuje turecko-kurdský konflikt. Přesný program festivalu budeme zveřejňovat na stránkách www.jedensvet.cz/tisnov a nejnovější aktuality můžete sledovat na Facebooku.

V rámci dopoledních projekcí pro školy uvedeme dvě pásma pro děti (8 až 11 a 12 až 14 let), starším žákům ZŠ a středoškolákům pak nabízíme výběr z pěti celovečerních dokumentů. Každá projekce trvá 90 minut včetně moderované besedy, popřípadě hravých reflexí pro menší děti. Dětské snímky představují jako každoročně sice závažná témata, například dětskou práci, občanskou angažovanost nebo válečný konflikt, jsou ale podávány velmi odlehčenou a často poetickou formou vhodnou pro děti. Letos byl dokonce jeden z krátkých dětských filmů nominovaný na Oscara. Nabídku všech dopoledních snímků naleznete na stránkách www.jsns.cz a hlásit na ně se můžete na adrese anna.sitorova@jedensvettisnov.cz.

Srdečně vás zveme na Jeden svět v Tišnově a těšíme se na společné zážitky a inspiraci.

Anna Sítorová

Další článek:
Předchozí článek: