Lucemburkové, trhy tišnovské a klášter

Lucemburkové, trhy tišnovské a klášter

Je to už šest set let, co král Václav IV. Lucemburský udělil městečku Tišnovu právo pořádat letní osmidenní trh výroční. Pro dosavadní trhovou obec (zmíněnou r. 1240) to znamenalo základní městský znak, pravomoci a rozvoj. Kromě výročních trhů, zvaných obecně jarmarky, kterých bylo v Tišnově v dalším průběhu historie nakonec šest se třemi trhy na dobytek, se konaly každé pondělí i trhy s nejrůznějším zbožím.
Památce tohoto počinu bude věnována celá trhová slavnost ve dnech 5. a 6. srpna, nazvaná Lucemburkové v Tišnově. Páteční program se bude odehrávat na náměstí Míru v Tišnově (16.00 až 21.30) a v sobotu se z Tišnova (10.00 až 17.00) s průvodem přesune dění do Předklášteří, kde se v podobném duchu bude pokračovat v areálu starobylého kláštera Porta coeli, v chrámu Nanebevzetí Panny Marie a v Podhoráckém muzeu (18.00 až 21.30). Pořadatelé se těší na historické kostýmy, ve kterých se může připojit i veřejnost, ale nejsou podmínkou účasti.
Návštěvníci během těchto dnů budou moci vidět, jak to vypadalo na středověkém jarmarku, spatří kejklíře, komedianty, středověká řemesla, šermířské souboje, poslechnou si hudbu s tanci, jaké byly v módě před šesti stovkami let, a také ochutnají ledacos dobrého. V historických scénách se pozná, jaký byl král Václav IV. a jak se lucemburská markrabata dokázala vypořádat s loupežnickou cháskou. V Podhoráckém muzeu pokračuje nadále výstava Lucemburkové a klášter Porta coeli a jak začátek, tak závěr dvoudenního pořadu jsou ve znamení koncertu.
K pořádání této rozsáhlé akce se sdružili pracovníci institucí: město Tišnov, Městské kulturní středisko, obec Předklášteří, Podhorácké muzem v Předklášteří, pobočka Muzea Brněnska, Inspiro – středisko volného času Tišnov, Karasovo divadlo, Continuum Vitae, Skupina historického šermu Victorius, Odyssea, Fascinum, s. r. o. Vše za podpory Ministerstva kultury České republiky a Jihomoravského kraje. Z tišnovských firem pomohly: Restaurace Humpolka, Tišnovská Rychta, Tišnovské pivo, Pivovar Květnice.

Irena Ochrymčuková
Foto: M. Holzapfel

Další článek:
Předchozí článek: