Hrdlička zahradní – ptačí nájemník zahrad, parků a sídlišť

Hrdlička zahradní – ptačí nájemník zahrad, parků a sídlišť

Snad každý z nás zná hrdličku zahradní, druh, který se po celý rok pohybuje v blízkosti našich domovů, hlavně v zahradách, v městských parcích a na okrajích vesnic. Zvláště v zimě se soustřeďuje kolem bohatších zdrojů potravy, jako jsou drůbežárny, zemědělské podniky, dvorky s drůbeží, a často přilétá i ke krmítkům.

V minulosti však žila hrdlička poněkud jinak. Obývala lesy Malé a jižní Asie a v tehdejší domovině byla zcela běžným ptákem. Na počátku 19. století začala náhle osidlovat města a migrovala daleko za hranice svého původního výskytu. Důvod tak intenzívní migrace se dosud spolehlivě nevysvětlil. Jisté je, že kolem roku 1920 počala osidlovat Balkán, kolem roku 1930 byla zaznamenána její přítomnost v Rakousku a v roce 1936 v Československu. Poté se hrdlička dál šířila Evropou do Německa, Francie a Anglie. V padesátých letech se objevila na severu ve Skandinávii, kam doletěla přes Polsko a Dánsko. Do Ruska se dostala od jihu z Asie. V současné době se šíří invazně dál na jihozápad do Španělska a Portugalska.

Hrdličky žijí po celý život v páru a samec se od samice barvou ani vzhledem neliší. Jejich svatební lety se vyznačují plácáním křídel a klouzavými přelety. Při toku ptáci vydávají známé vrkavé zvuky, doplňované tlumeným houkáním.

Pár hnízdí od března do října a v korunách stromů si staví jednoduché hnízdo z větviček, do kterého samička snese zpravidla dvě bílá vejce. Jejich světlá barva dokazuje, že předci hrdliček kdysi hnízdili v dutinách. Na vejcích sedí oba rodiče třináct až čtrnáct dnů, a to až čtyřikrát do roka. Mladí ptáci vylétají po šestnácti až devatenácti dnech, ale samostatní jsou teprve kolem čtyřicátého dne svého života. Potravu hrdliček tvoří převážně semena, drobné plody nebo mladé pupeny a lístky rostlin. Nejen hrdličky, ale všichni holubi mají vole složené ze dvou částí. Ve svalnatém žvýkacím žaludku rozemílají tvrdá semena mezi spolknutými kamínky. Tito ptáci jsou známí tím, že jako všichni holubi musí hodně pít. Většinou se napojí u napajedla v několika sekundách a prudce vzlétnou pryč. Mladí ptáci se v místě hnízdiště dlouho nezdržují, odlétají a někde ve vhodném prostředí se poté usadí.

 

Bohumil Kabeš
Autor fotografie: Bohumil Kabeš

Další článek:
Předchozí článek: