Výlet na Veselý kopec a Zelenou horu

Výlet na Veselý kopec a Zelenou horu

Centrum sociálních služeb Tišnov uspořádalo dne 15. září výlet na Veselý kopec u Hlinska. Ráno bylo pošmourné, ale po příjezdu na Veselý kopec vysvitlo slunko a bylo pravé výletnické počasí. Při vstupu do areálu nás čekal průvodce, a protože již bylo po sezoně, byli jsme jedinými návštěvníky. Měli jsme tak celou expozici lidového stavitelství pro sebe.

Začali jsme s prohlídkou jednotlivých selských usedlostí, které mají dobové vybavení jak kuchyní a obytných místností, tak i hospodářských stavení, kde jsme si prohlédli zařízení používaná k práci na poli. Zajímavé jsou také menší stavby jako suška ovoce a suška lnu nebo haltýř používaný k chlazení mléka. U jednotlivých stavení jsou rovněž různé dílny jako soukenická, truhlářská, kolářská, kovářská. U jednoho většího statku nás upozornil průvodce, že se ve stavení nachází místnost pro výměnkáře. Protože většina účastníků zájezdu je ve „výměnkářském“ věku, šli jsme si místnost prohlédnout.

Po prohlídce jsme odcházeli s trochu ztuhlým úsměvem, protože pokojík byl malý, neměl kamna, vytápěl se okýnkem z vedlejší místnosti. Poslední navštívenou stavbou byl mlýn, kde se nachází lidové technické památky ze 17. století na vodní pohon. Tam naše putování historií náhle skončilo. Na louce pod mlýnem se totiž připravovalo natáčení televizního kuchařského seriálu Kluci v akci.

Všude bylo zařízení k natáčení, stůl plný kuchařského materiálu. S Kluky jsme se srdečně pozdravili a rázem jsme se ocitli v současnosti. S historií nesouvisel ani náš oběd v restauraci U kováře Matěje, kterým jsme putování po Veselém kopci ukončili. Naše cesta domů vede přes město Žďár, a tak jsme využili zbylý čas k prohlídce poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Při naší minulé návštěvě pršelo, tak jsme chtěli vidět, jak vypadá krásný výhled na Vysočinu za pěkného počasí. Naše přání se nám splnilo.

U kostela jsme se rozdělili na dvě skupiny. Jedna si prohlížela okolí a ambit kolem kostela, druhá absolvovala s průvodkyní prohlídku kostela. Při ní jsme se dozvěděli něco o staviteli Santinim a tajemné symbolice, kterou při stavbě používal, o požáru kostela v roce 1784, po kterém mu hrozila likvidace, i o jeho velmi obtížné opravě. Staletí trvající i dnes pokračující údržba je příčinou, že je kostel v tak výborném stavu.

Igor Tejkal

Hlavním sponzorem webové verze pro Listopad 2015:inzerce

Další článek:
Předchozí článek: