Společné hudební světy tria Ballard–Kučera–Hrubý

Společné hudební světy tria Ballard–Kučera–Hrubý

V sobotu 25. května od 19.30 hodin mají všichni příznivci dobré hudby z Tišnova i okolí možnost navštívit ve velkém sále Městského kulturního střediska speciální koncert. V rámci turné nazvaného „Společné světy 2019“, které je mimořádným z různých zemí a různých stylových oblastí, se na jednom pódiu představí americký skladatel, zpěvák a kytarista Jesse Ballard, v Německu žijící saxofonista a flétnista českého původu Joe Kučera, před 50 lety člen dechové sekce Prokopových Framus Five, a s nimi v rámci tria také excelentní houslový virtuos Jan Hrubý, pro změnu Prokopův spoluhráč ze současnosti, který byl ovšem především dlouholetou oporou kapely ETC… a tím pádem samozřejmě i Vladimíra Mišíka.

Jejich koncertní program vychází z autorských písní Jesse Ballarda, doplněných několika málo převzatými skladbami z repertoáru světových veličin (Ray Charles, Bob Dylan, Van Morrison). Část programu má pevně danou nacvičenou formu, ovšem většina koncertu je spíše odrazem momentální nálady ve spontánních improvizacích.

Jesse Ballard se narodil v roce 1951 v San Francisku, hudební dráhu ovšem zahájil počátkem 70. let v Londýně a později přesídlil do Německa, kde je dodnes aktivní především na berlínské scéně. Populární zde byla především jeho kapela Paradise Island Band; na albu téhle sestavy z roku 1977 už s ním hraje právě i Joe Kučera. Ballardův osobitý projev kdosi výstižně charakterizoval jako originální směs hudby vycházející ze stylu Van Morrisona s přídavkem jazzu, blues, folku a s esencí kalifornského slunce. Ballardovy písně byly použity v několika filmech, jeho dosud poslední album s názvem „Cut It All Loose“ vyšlo v prosinci 2014 na značce Bluebird Cafe Berlin Records. Zajímavý videoklip k titulní písni tohoto alba je k vidění na YouTube.

Joe – tehdy vlastně ještě Josef – Kučera (*1943) začínal v Praze jako jazzman, po vzpomínaném působení ve Framus Five byl ještě krátce členem doprovodné kapely Karla Černocha a v roce 1969 emigroval do Rakouska. V souvislosti s angažmá v divadelní verzi muzikálu Hair se později přestěhoval do Německa, kde je dodnes osobností mimo jiné i jako organizátor a manažer; patřil například ke spoluzakladatelům a ředitelům berlínských festivalů Jazzmeeting a European Blues Train. S Ballardem se potkal v roce 1973 v Londýně a v různých obměnách s ním spolupracuje dodnes – pro zdejší publikum stojí určitě za zmínku, že před dvěma roky spolu vystoupili ve dvojici také na Bluesové pomlázce v Železném. Má na kontě i spolupráci s takovými hudebními veličinami, jakými byli Alexis Korner, Dick Heckstall-Smith nebo legenda polského bigbítu Czesław Niemen. Při comebacku Marty Kubišové na koncertní pódia byl počátkem devadesátých let členem její doprovodné kapely, kterou tehdy sestavil kytarista Luboš Andršt a která si zahrála dokonce až v Japonsku.

Jan Hrubý (*1948) oslavil v prosinci sedmdesátiny (nedávno byl v televizi k vidění záznam z „narozeninového“ koncertu pořádaného v pražském Paláci Akropolis v poslední listopadový den loňského roku). K oběma výše představeným muzikantům se poprvé přidal už před více než čtvrtstoletím na řadě koncertů v Německu, hned v sedmi skladbách je například zastoupen také na Kučerově retrospektivním albu “Memories/Looking Back“ (2016). Dnes vedle spolupráce s Michalem Prokopem působí hlavně ve své vlastní kapele Kukulín (také ta se v roce 2017 představila s velkým úspěchem v Železném),už vloni se ale po létech znovu přidal právě i ke dvojici Ballard-Kučera a absolvoval s ní české turné, které se letos pro velký úspěch opakuje. Začíná vystoupením v Přelouči, následujícími zastávkami jsou Kolín, Vysoké Mýto, Vyškov, Olomouc, Jihlava, Ústí nad Labem, Tišnov, Brno a Kutná Hora. V Brně by měly být pořízeny rovněž studiové nahrávky, v Olomouci trojice vystoupí stejně jako vloni v sále tamní regionální pobočky Českého rozhlasu, takže i z této akce bude určitě k dispozici trvalý záznam.

Koncert nepochybně potěší milovníky mnoha žánrů a mimo jiné bude pro našince i další příležitostí znovu obdivovat skvostné tóny houslí Jana Hrubého, který tu má po svých předchozích vystoupeních celou řadu nadšených fanoušků.

Václav Seyfert

ilustrační foto

 

Další článek:
Předchozí článek: