Dny evropského dědictví

Dny evropského dědictví

Porta coeli, sobota 10. září
Hana Fadingerová

Letošní ročník Dnů evropského dědictví v areálu kláštera Porta coeli v Předklášteří je zaměřen na zdejší významnou kulturní památku, původně  klášterní, dnes farní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Chrám prošel v uplynulých letech rozsáhlou rekonstrukcí a veřejnosti se představí jeho interiér v obnovené podobě. Budou přítomni také odborníci, kteří se na renovaci podíleli a přiblíží zajímavé podrobnosti o restaurování některých částí vybavení, např. hlavního oltáře s obrazem významného barokního malíře F. A. Maulbertsche nebo dekorativní nástěnné výmalby či vstupních vrat. V sakristii kostela bude k vidění také zrenovované mramorové lavabo (umyvadlo) a bohoslužebná roucha. Minulý rok návštěvníky zaujaly základy objevené středověké kaple přilehlé k závěru kostela, které budou letos opět zpřístupněny.

Akce se bude konat v sobotu 10. září 2022 od 14 do 17 hodin (výklady restaurátorů ve 14, 15 a 16.00) a po celou dobu bude vstup do chrámu volný i s možností vystoupat na kostelní kůr.

Pořadateli jsou Podhorácké muzeum a Římskokatolická farnost v Předklášteří za podpory cisterciáckého opatství Porta coeli. Občerstvení z obnoveného klášterního pivovaru nebo dobrá káva z místní kavárny jsou už tradiční příjemnou součástí tohoto odpoledne věnovaného historickým památkám.

Lomnice, neděle 11. září
Marie Brázdová

Dny evropského kulturního dědictví v Lomnici nabízí víc než jen jedinečný muzeální zážitek. V neděli 11. září 2022 zdejší památky ožijí a vypukne den plný zábavy a poznání pro celou rodinu.

Na zámku, jehož historie sahá až do vrcholného středověku (1281), si můžete prohlédnout malý gotický klenot Moravy, kapli sv. Františka z Assisi. Nezapomeňte si však zavčas rezervovat místo na www.lomnice.cz, kapacita prohlídek je omezená.

Oblíbená dominanta lomnického panoramatu, kostel Navštívení Panny Marie, nabízí komentované prohlídky každou celou hodinu od 11 do 17 hod.

Bez ohledu na úřední dny se otevřou také dveře zdejší radnice z druhé poloviny 17. století. Dostanete zde potřebné informace o akci a můžete si zakoupit drobné suvenýry. Dominanta náměstí, morový sloup z roku 1710, byl postaven jako dík za to, že se v letech 1679–1680 vyhnula Lomnici morová nákaza. K návštěvě zve rovněž rodinný pivovar Genius noci, v jehož průčelí lze spatřit sochu krále Gambrina. Na tuto prohlídku je rovněž nutná rezervace místa předem. Kdykoliv od 11 do 17 hod. můžete zamířit do bývalé zámecké oranžerie s hrnčírnou a pecí. Najdete ji pod zámeckým parkem, vstup do ní vede z náměstí Palackého.

Novinkou letošního ročníku je zpřístupnění bývalé panské sýpky, dnes sídla restaurátorské a varhanářské firmy. Do sýpky se dostanete od 14 do 17 hod. a i zde je zapotřebí rezervovat si místo předem.

Cestou do bývalé židovské čtvrti nemůžete minout kapli sv. Antonína Paduánského. Tato dnes osamocená svatyně byla zřízena v letech 1669–1670 po přesunu hřbitova za město. Ke kapli se přichází přes bývalý hřbitov, dnes malý parčík.

Ulicí Jana Uhra se dostanete na Židovské náměstí. Určitě si nenechte ujít unikátní expozici předmětů týkajících se židovské kultury, judaiky, z pozůstalosti po architektovi Mořici Eislerovi v synagoze. Eislerovi bydleli v lomnické židovské škole po generace až do konce 19. století, kdy odešli do Bystřice nad Pernštejnem. Dům si však ponechali ve vlastnictví až do 60. let. Ostatně židovskou školu můžete navštívit také, mají otevřeno od 11 do 18 hod. a připravena je zde komorní výstava expresionistického malíře Friedricha Feigla (1884–1965).

Na židovském náměstí bude probíhat bohatý kulturní a zábavní program. Například od 13.30 do 17.00 hod. si zde můžete vyrazit vlastní lomnický stříbrňák, na děti čeká skákací hrad, malování na obličej a divadelní představení.

K návštěvě zve oblíbený židovský sklep v ulici Bakošovec, č.p. 218, kde se tradičně podává burčák a židovské pokrmy. Ostatně něco k zakousnutí nebo proti žízni si po celou dobu můžete dát na obou náměstích, Židovském i Palackého.

Hudební fandové si na své přijdou od 14.30 hod. Nejprve na Židovském náměstí vystoupí děti z Tišnovské ZUŠ, v 15.30 hod. začne koncert skupiny K. R. Banda a v 17.00 hod. zatančí lomnická taneční skupina LOTA. Pokračovat se bude na náměstí Palackého, které v 18.00 hod. rozezní tóny  swingového tria The Petersons, a příjemně tak uzavřou celodenní ruch, který se zde ponese v duchu pivovarnictví. Kromě prohlídky pivovaru můžete zdejší pivo samozřejmě ochutnat a nejen to, k mání bude i zlatý mok ze spřáteleného pivovaru v Lomnici nad Popelkou.

Bližší informace a mapku k tipu na výlet po okolí najdete na www.lomnice.cz. Na vaši návštěvu se těší organizátoři akce městys Lomnice, Okrašlovací spolek pro Lomnici a okolí, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a četní dobrovolníci, bez jejichž nasazení by
to prostě nešlo.

Další článek:
Předchozí článek: