Dobrovolnické léto

Dobrovolnické léto

Po dvou covidových letech jsme se těšili, jak si budeme moci naplno užít letní dobrovolnické tábory v klášteře Porta coeli. Tedy ne že bychom si ty předchozí dvě sezony neužili, jen byly více či méně ovlivněny nemožností volně cestovat. Jakkoliv i ta letošní sezona bude poznamenaná válečným šílenstvím, které se odehrává na Ukrajině, doufáme, že budeme moci v klášteře poskytnout bezpečný prostor jak pro uprchlické rodiny, tak i pro zahraniční a domácí dobrovolníky, kteří nám chtějí pomoci při zvelebování kláštera Porta coeli a jeho okolí.

V červenci se k nám chystají pomáhat čtyři skupiny belgických skautů, kteří chtějí objevovat krásy České republiky i jinde než v „provařených“ turistických lokalitách. A my jim to rádi umožníme. V srpnu pak společně s organizací INEX-SDA připravujeme mezinárodní workcamp. Jak pro belgické skauty, tak pro dobrovolníky z INEXu hledáme místní dobrovolníky, kteří by nám rádi pomohli s organizací táborů – mladé lidi všeho věku, kteří by si rádi procvičili cizí jazyk a pomáhali buď při organizaci prací anebo třeba při naplňování volného času dobrovolníků. Třeba tím, že je vezmou na výlet a ukážou jim některou z krás našeho regionu. Belgičtí skauti mluví francouzsky, jednacím jazykem tábora INEX bývá angličtina, ale účastní se ho dobrovolníci z celého světa. Zájemci o pomoc se mohou ozvat na e-mail tolman@seznam.cz.

Kromě toho je možné vyjet na workcampy v České republice nebo v zahraničí. V oblasti českých táborů má nejširší nabídku Hnutí Brontosaurus www.brontosaurus.cz/dobrovolnicke-akce. Brontosauři pořádají několik táborů i v zahraničí, velké možnosti zahraničního dobrovolničení nabízí INEX-SDA www.inexsda.cz/aktivity. Skoro škoda sedět v létě doma, ne?

Tomáš Blaha

Další článek:
Předchozí článek: