Černý lovec na Svratce v Tišnově

Černý lovec na Svratce v Tišnově

Čáp černýCiconia nigra je velmi plachým obyvatelem našich lesů. Málokdo se může pochlubit tím, že viděl i jeho mláďata. Velký, převážně černý pták s bronzovým leskem, bílým bříškem, s červeným dlouhým zobákem a také červenýma nohama. Mezi samcem a samicí není téměř žádný rozdíl. Mláďata jsou matně hnědá s šedozeleným zobákem. Čápi se dožívají věku až 15 let. Fotografie zachycuje čápa černého na Svratce v Tišnově. Tam téměř každoročně přilétá na lov ryb v době hnízdění. Žije skrytě v lesích a k hnízdění využívá zejména vzrostlých stromů. Je mnohem plašší než jeho bílý příbuzný. Čtyři roky jezdím do lesů, kde hnízdí. Tam ve smíšeném lese každoročně vyvádí svá mláďata. Hnízdo je velké na starém buku. Třikrát v době hnízdění navštívím s fotoaparátem tuto oblast, abych zachytil vývoj mláďat na hnízdě a při jejich prvních letových pokusech po okolí. V dopoledních hodinách přilétají ptáci mláďata krmit. Čápa černého jsem také zachytil fotoaparátem u obce Drásov u Lubě. Pták byl kroužkovaný a pocházel z hnízdiště u Vyškova, jak mi bylo sděleno ornitology. Přilétl tam i s mládětem. Na Loučku v Předklášteří usedl také kroužkovaný čáp.

Čáp černý loví ryby mnohem více než čáp bílý. V mělčích vodních tocích až do velikosti dvaceti pěti centimetrů. Nepohrdne rozličným hmyzem, žábami, mloky, na vlhkých loukách loví rovněž drobné hlodavce a hady. Potravu nosí mláďatům až ze vzdálenosti deseti kilometrů.

Naše populace čápa černého je tažná. Svá zimoviště mají čápi v rovníkové Africe. K nám přilétají během jara a odlétají v srpnu až září.

Pověra o tom, že děti nosí čáp, je známá asi všem. Odpradávna měli lidé příchod tohoto ptáka spojený s jarem, s koncem zimy. Viděli ho prý velice rádi již Keltové. Kdo spatřil čápa na jaře jako první, měl mít šťastný a úspěšný rok.

Josef Permedla

Další článek:
Předchozí článek: