Josef Růžička

Josef Růžička

* 11. 9. 1938, Býkovice
† 7. 6. 1996, Brno

Absolvent konzervatoře, učitel hudby, dlouholetý člen tišnovského Orchestru Karasova divadla, později TOKS, v němž hrál na celou řadu nástrojů (trubka, piano, basa, bicí), zpíval a aranžoval. Od roku 1974 hudební redaktor Československého rozhlasu v Brně, autor řady skladeb z oblasti populární a později především dechové hudby, v níž působil jako kapelník Starobrněnské dvanáctky.

Narodil se v obci Býkovice u Černé Hory v tentýž den, kdy v ní byla otevřena jednotřídní škola. V roce 1939 se s rodiči a starším bratrem Milanem přestěhovali do Tišnova do vily U Romanů na úpatí Květnice. V dalších létech bydlel v Tišnově ještě na čtyřech různých místech, naposled na sídlišti U Humpolky.

V dětství začal hrát na tahací harmoniku, na kterou se naučil sám po paměti, později jej doslova uchvátila Gershwinova Rhapsody In Blue. Nadaného žáka si všiml učitel hudby Aleš Smíšek a začal jej učit rovněž na klavír. Ve dvanácti letech obsadil Růžička páté místo na ústředním kole soutěže tvořivosti mládeže ve hře na harmoniku (zatímco například Rudolf Rokl byl v klavíru „až“ šestý). S trubkou měl co do činění především v řadách skautů, kde bylo jeho povinností hrát fanfáru.

Když se pak stal důležitým činovníkem recesistické Strécovské fakulty, byl díky tomu pověřen „výzkumem všech fanfár s výjimkou fanfáry ,hoří’“. Josef Růžička absolvoval brněnskou konzervatoř v oboru klavír a poté vyučoval na tehdejší lidové škole umění v Lomnici. Většinu profesní kariéry ovšem strávil v řadách redakce malých hudebních žánrů Československého rozhlasu v Brně. V roce 1974 zde zaujal místo po Ladislavu Kozderkovi a o čtyři roky později navíc převzal od Miloše Machka také vedení dechové hudby Starobrněnská dvanáctka. Přestože do té doby se jako skladatel  etabloval především na poli pop music (Růžičkovy nejznámější písničky Krčma u moře nebo Zeptej se květů nahrály renomované orchestry Gustava Broma či Studio Brno, stejně jako řadu jeho orchestrálek), kapelničení v dechovce vzal natolik zodpovědně, že sám do jejího repertoáru přidal coby autor i množství vlastních dechových skladeb.

V brněnském rozhlase pracovala dlouhá léta i Růžičkova manželka Jarmila, která letos v prosinci oslaví osmdesátiny. Dcery Zuzana a Martina byly
mimo jiné členkami folkrockové skupiny Avocado a sborovými vokály svého času doprovázely trio Baláž–Střihavka–Pavlíček.

Další článek:
Předchozí článek: