Šance k pestrosti

Šance k pestrosti

Milé čtenářky, milí čtenáři, po letní dvojčíslové pauze přicházíme jako nástup školního roku s prvním číslem podzimní série. Nakolik je září ještě měsícem „babího léta“, doznívání letních aktivit či vysokoškolských prázdnin, nějak podvědomě jej řadíme už do podzimu. Nicméně Tišnovské kulturní léto má ještě co nabídnout, a než ukončí letní kulturní gejzír Svatováclavskými hody, přijměte pozvání na řadu akcí, které mohou obohatit i podovolenkové a školní dny, jak vám je v plné šíři na mnoha stránkách nového vydání Tišnovských novin 09/2021 představujeme. Nejistota panující trvale okolo podmínek pořádání nebo účasti na nich, nechť vás neodradí a přijdete. Táhneme v tom za jeden provaz, a při trvající slabé divácké odezvě nemají kulturní programy před sebou růžovou ani pestrou budoucnost.

Školské vzdělávací instituce i zájmovou činnost čeká, doufejme, na začátek školního roku nový elán, u kterého nicméně můžeme zatím jen doufat v  minimalismus tlumících opatření, která by měla komplikovat vzdělávací a zájmový život dětí, ale tím pádem i pracovní život jejich rodičů. S malou reflexí zvládnutých minulých měsíců, ale především s plány nových programů se setkáte na stránkách vzdělávacích i spolkových subjektů. Perličkou mezi akcemi, na kterou si zvláště dovolím pozvat, bude Tišnovská knižní Květnice. Tento první knižní veletrh a festival tvorby a literatury pro děti a mládež proběhne 17.–18. 9. 2021 v prostorách tišnovské knihovny, Městského kulturního střediska, Muzea města Tišnova a v Galerii Josefa Jambora.

Z dalších zásadních událostí dotýkajících se našich životů najdete na stránkách novin informace o začátku zásadní rekonstrukce dvou důležitých ulic Tišnova – Riegrovy a Černohorské. A také informace o průběhu parlamentních voleb, které voliče čekají na začátku října.

Děti i dospělí jsou zváni nezůstat s koncem prázdnin sedět doma, ale vyrazit za sportem do svých oddílů, kroužků, kurzů či jen tak zájmově se skupinou přátel vyrážet do přírody pěšky, během či na kole. Příroda a krajina našeho Tišnovska jsou samy o sobě inspirativní a věříme, že dávají dost důvodů objevovat radosti a krásy života právě v tomto koutu naší vlasti, ať nás obklopuje sebevětší skepse, strach, či negativismus. Světlo má v sobě  sedm barev duhy, každý den každého týdne tedy může vypadat pokaždé jinak. Stačí mu dát šanci k pestrosti.

Vladimír Vecheta

Další článek:
Předchozí článek: