O manželství a dětech ze Studánky v rámci Národního týdne manželství

O manželství a dětech ze Studánky v rámci Národního týdne manželství

Valentýnský týden, který vychází na 8.–14. února 2021, bude letos opět patřit Národnímu týdnu manželství. Rodinné centrum Studánka se k této  události tradičně připojuje a ráda by povzbudila všechny ty, kdo se do manželství chystají nebo už jsou svoji, aby se v tomto týdnu zaměřili na svůj  vztah a nějakým způsobem do něj zainvestovali.

Letošní ročník nese název O manželství a dětech. To je téma Studánce velmi blízké – a to především období s těmi úplně nejmenšími dětmi, které s jejich rodiči ve Studánce nejčastěji potkáváme. Děti jsou tím nejkrásnějším, co nás v manželství čeká, ale současně i tím nejnáročnějším. Narození  miminka nebo období vzdoru mezi druhým a třetím rokem dítěte jsou velkými zkouškami, při kterých můžou zavrávorat a ztratit rovnováhu i ty nejharmoničtější manželské páry. Příchod dítěte do rodiny výrazně změní život obou manželů, kteří se najednou musí vyrovnat nejen s novou rolí rodiče, ale i se změnou jejich vztahu s partnerem.

Největším zabijákem manželské spokojenosti jsou často nereálné představy a očekávání. I když všichni tak nějak tušíme, že ta nažehlená bílá rodinka z reklamy na umělé mléko není skutečná a že s dvěma malými dětmi asi nebudeme v posteli řádit jako před svatbou, někde hluboko v nás ale tyhle obrazy stejně zůstávají. A nejraději na nás potom vybafnou ve chvílích, kdy máme pocit, že jako rodiče či manželé selháváme. Spousta mladých lidí dnes nemá s miminky a batolaty téměř žádnou hlubší osobní zkušenost a fotky načančaných dětí na Facebooku a Instagramu nás drží v naprosto zvrácené iluzi o tom, jaké rodičovství opravdu je. A srážka s realitou potom může být krutá.

Děti často na manželství působí jako taková lupa – silné stránky zvýrazní a problémy mezi partnery ještě prohloubí. Některé páry si musí ke spokojenému rodičovství projít hodně těžkou a trnitou cestou, jiným to jde snadněji. Vyrovnat se s tím, že náš partnerský vztah je na nějakou dobu odsunutý na vedlejší kolej, ale není jednoduché pro nikoho. Péče o malé miminko a batole vyžaduje hodně času a energie a ty nám pak v manželském vztahu zákonitě chybí. To je prostě fakt, se kterým nemá cenu bojovat. Někdy manželka dokonce na první měsíce svému muži úplně zmizí. Stane se jen mámou a přestane být manželkou. Ale, tátové, nebojte se, manželka se vám zase vrátí, a když ji občas místo dobře míněných rad, jak si vše lépe zorganizovat, jen necháte vybrečet na vašem rameni s potvrzením, že je pro vaše děti nejlepší máma na světě, bude ještě silnější než před tím. A mámy, když necháte své muže, aby s dětmi trávili čas podle sebe bez vašeho věčného komentování a úzkostných rad, budou vám raději pomáhat a vy budete mít víc energie na sebe i na ně.

Podobných rad a tipů, jak toto náročné období ustát bez ztráty životního partnera, najdete spoustu, ale každé manželství funguje jinak a potřebuje něco jiného. Pravidelné rande bez dětí může být pro některé páry úžasný nástroj, jak si udržet blízkost, ale pro jiné to může být jen další stres a položka do nekonečného seznamu povinností. Ale i když toto období bývá extrémně náročné, bývá současně výjimečné krásné a radostné. Plné okamžiků, které budou patřit k těm, které se vám promítnou před očima, než je naposledy zavřete. Až vám někdy může přijít v tom každodenním shonu líto, že nemáte čas si to všechno víc užít. V klidu si vychutnat vůni čerstvě narozeného miminka, snahu o první krůčky, nový pocit pospolitosti jako rodina. Místo toho pořád myslíte na to, co ještě musíte udělat, a nemůžete se dočkat, až večer budete mít chvilku klid, než ten kolotoč začne ráno nanovo. Jen v tom každodenním shonu a záplavě povinností nezapomeňte, že někdy to nejvíc, co můžete pro své děti udělat, je se na všechno ostatní vykašlat a strávit pěkný večer se svým manželem. Protože děti mnohem víc než uklizený byt a teplou večeři potřebují mámu a tátu, kteří budou
držet při sobě a mít se rádi.

Instantní recept na spokojené manželství v rodině s malými dětmi tedy nemáme. Na to si musí každý manželský pár přijít sám – jak si rozdělit péči o děti, jak si na sebe najít čas, jak zůstat manželem a manželkou a nejen tátou a mámou. Sami nejlépe víte, jak narození dětí změnilo Váš vztah s partnerem. Co děti Vašemu vztahu daly a co mu naopak vzaly? Jaká byla Vaše představa rodiny a jaká následná realita? A co Vám v této době pomáhá/pomáhalo pečovat o Váš vztah s manželem/manželkou? Kolik manželství, tolik různých odpovědí a tolik receptů, jak to všechno zvládnout. Některé pro Vás Studánka posbírala a Vy si je budete moci v rámci Národního týdne manželství přečíst na náměstí Míru v Tišnově. Pokud byste měli chuť přispět i svým pohledem na věc, napište nám na e-mail: studanka.tisnov@gmail.com.

Kateřina Žalčíková

Další článek:
Předchozí článek: