O modrém světle

O modrém světle

Adventní období člověk pozná snadno. Z reproduktorů začnou už koncem listopadu vyhrávat Wham a jejich Last Christmas nebo Mariah Carey a její All I want for Christmas (is you). Se stejnou nedočkavostí se začnou zjevovat také první světélka, která vnesou trochu barev do časů, kdy se brzo stmívá. A právě barevná vánoční světélka nás teď budou chvíli zajímat.

V naší rodině, tedy v rodině požárního technika, jsme na stromečku svíčky nikdy neměli. Zvyšovaly by požární riziko. Znám ale rodiny, které je dodnes na stromečku mají a ve vší opatrnosti se z nich těší. Klasické svíčky však mají jeden nedostatek. Všechny hoří plamenem stejné barvy. Barevný je leda tak jejich vosk. Jejich plamen by se sice obarvit dal, ale předpokládám, že rozprašovat chemikálie kolem stromečku nepatří k tradičnímu pojetí svátků.

Barevná světla našla na stromečky cestu spolu s elektřinou. Obarvit světlo žárovky je totiž velmi snadné, stačí ji skrýt pod barevné sklíčko. Přesně takové barevné žárovky jsme na stromečku měli. A s nimi je spojená jedna moje dětská záhada. Naše žárovky uměly na stromečku spoustu barev. Červené, žluté i zelené byly krásně syté a jasné. Jen těm modrým to nikdy moc nešlo. Svítily slabě a vlastně ani nebyly moc modré. Spíš takové světlé až doběla. V té době jsem měl taky baterku s barevnými  sklíčky.  Červeně a zeleně svítila krásně, jen ta modrá nikdy nebyla nic moc. Taková bledá a spíš bílá než modrá.

Až později jsem zjistil, proč tomu tak je. To když jsem se podíval na spektrum žárovkového světla. Když žárovka  svítí, nevydává ze sebe světlo všech barev stejně silně. Žárovka svítí hodně červeně, žlutě a zeleně, ale směrem k modré její jas rychle ubývá. Modrého světla je ve svitu žárovky málo. Kdybyste chtěli modře svítící žárovku, mohou se stát jen dvě věci. Můžete vzít sklo, které propouští pouze modré světlo. Jenže žárovka ho sama moc nemá, takže budete mít sice sytou modrou, ale sotva ji uvidíte. Druhá možnost je vzít sklo, které trochu propouští všechny barvy, ale modrou propouští lépe. Tak získáte onu bledou modrou, která je trochu doběla.

A tohle změnily svítivé diody. Hlavně tedy objev modré LEDky. Ta totiž umí jasně svítit jen v modré oblasti. Najednou byla všude záplava jasného sytého modrého světla. I v tišnovských ulicích a na náměstí uvidíte přes svátky svítit spoustu modrých ledek. Objev modré LED dokonce vynesl svým autorům Nobelovu cenu. A mně po letech konečně tu čtvrtou barvu, kterou jsem na stromečku tak dlouho hledal.

Vojtěch Hanák

Další článek:
Předchozí článek: