Moštování ovoce v roce 2020

Moštování ovoce v roce 2020

Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Tišnově ukončila 28. 11. 2020 sezonu moštování ovoce. Tato sezona byla úspěšná. I přes vysoké hygienické nároky z důvodu epidemie se podařilo zpracovat 47 837 kg ovoce. Tímto výkonem se sezona 2020 zařadila na druhé místo za posledních deset let.

Moštování probíhalo 14 týdnů a naše služby využilo 567 zákazníků z Tišnova a blízkého i vzdáleného okolí. Průměr na jednoho zákazníka vychází 84 kg ovoce. Nejnižší váha zpracovaného ovoce od jednoho zákazníka byla 8 kg a nejvyšší 660 kg. Za jeden den bylo v průměru zpracováno 1 650 kg. Rekordní denní výkon moštárny byl 3 622 kg ovoce od 44 zákazníků.

V této sezoně k nám přijela moštovat ovoce celá řada zákazníků nejen z Tišnova a okolí, ale i z Brna, neboť řada moštáren byla letos kvůli epidemii uzavřena. Mnozí byli překvapeni, že dostanou mošt pouze ze svého ovoce. Ve většině moštáren odevzdají zákazníci ovoce, moštování se neúčastní a následně dostanou mošt i z jiného ovoce, které moštárna zpracovává.

V příští sezoně v roce 2021 uvažujeme o rozšíření sortimentu moštování o červenou řepu, jelikož mošt z červené řepy je velmi zdravý a chutný. Dá se pít samotný nebo smíchaný s jablečným moštem. Pro červenou řepu musíme vyčlenit zvláštní dny, z technologických důvodů ji nelze moštovat ve stejný den s jablky. Oznamujeme to s předstihem, aby si zájemci o tuto službu mohli zavčas vypěstovat potřebné množství červené řepy.

Do nadcházejícího roku 2021 přejeme všem hodně zdraví a úspěchů. www.zahradkari.cz/zo/tisnov

Karel Strommer

Další článek:
Předchozí článek: