Kreativní laboratoř

Kreativní laboratoř

Kreativní laboratoř a v knihovně? Co si pod tím představit? Tuto otázku jsme si ze začátku kladli také, nicméně postupem času jsme této myšlence přišli na chuť a zjistili jsme, že se nám dokonce do konceptu knihovny hodí. Pojďme se jí tedy podívat na zoubek.

Co to vlastně je nebo respektive bude Kreativní laboratoř? Místnost v knihovně, která bude vybavena všemožnou (a možná pro některé i nemožnou) technikou. Toto vybavení bude sloužit jak k vzdělávacím aktivitám pro školy – podpora informatickému myšlení, kritického myšlení, digitální a informační gramotnosti dětí – tak i pro veřejnost k volnému použití. Díky rovnému přístupu bude tato moderní technika dostupná všem bez rozdílu. Takže ji může využívat, vyzkoušet, pohrát si… kdokoliv – ať jste malí nebo velcí, pro každého se tu něco najde.

Někdo může namítat, že technika zastarává. Ano, technika zastarává, ale principy programování a učení se informatickému a logickému myšlení jsou stále stejné.

Celý projekt Kreativní laboratoře je financován z knihovnického dotačního programu Ministerstva kultury „Veřejné informační služby knihoven: VISK 3 – Informační centra veřejných knihoven. A velkou podporu v jeho vybudování máme i z projektu MAP vzdělávání Tišnovska.

Do budoucna máme v plánu jeho velké rozšíření o další místnosti a centra, ale o tom zase třeba někdy jindy.

A co tedy můžete v knihovně potkat? Pojďme si představit jednotlivé členy naší Kreativní laboratoře a také, co se s nimi dá dělat.

K-lab (Kreativní laboratoř) se „dělí“ na tři základní části:

  1. Centrum robotiky a badatelství
  2. Kreativní a reprografické centrum
  3. Centrum rozšířené a virtuální reality

V centru robotiky máme toto vybavení a „hračky“ (jak jim s oblibou říkáme, protože jsou fakt roztomilé):

  • BEE-BOT včelka – pro úplné prťavce pro osvojení si základů informatického myšlení
  • Ozobot bit 2.0 – malý programovatelný robotek, vhodný pro malé i velké
  • Robot Otto DIY – základní český robot, který umí například tančit – když mu ukážete, jak to dělat
  • mBot Robot Explorer kit a mBot Ranger – robot pro zkušenější hráče, oba se dají přeskládávat do různých verzí

K mBotům máme i rozšiřující sady (upgrade) pro zkušenější:

  • mBot – Kreativní Add-on Pack pro mBot & mBot Ranger – II
  • Makeblock mBot Add-on Pack Interactive Light & Sound

Pro milovníky Lega (vše se dá přeskládat):

  • Lego Boost – pro menší programátory
  • LEGO Mindstorms 45544 EV3 Základní souprava – pro zkušenější programátory, s touto sadou se dají dělat opravdové vychytávky

Pro náročnější a zkušenější programátory a ty, co mají rádi výzvy:

  • Vývojový kit Arduino Starter Kit
  • EDUSHIELD – IoT výukový Shield pro Arduino
  • BBC micro: bit Experiment Kit

Pro badatele:

  • digitální mikroskop Levenhuk DTX 500 LCD

Ke každému robotovi existuje aplikace, se kterou se dá s robotem pracovat. Co vše se s jednotlivými roboty dá dělat… strašně špatně se to popisuje, ale zkuste si každého vyhledat na YouTube a sami uvidíte ta „kouzla“.

Většina robotů se programuje v jednoduchém blokovém programovacím jazyku v aplikaci Scratch. Takže  se jich nemusí   bát ani ten, kterému programování  nic  neříká.  Zaručuji  vám, že i úplný začátečník se zde pobaví a něco nového se naučí. Prozradím vám malé tajemství…. I já jsem si nedovedla před rokem představit, že bych programovala robota, dokonce jsem se toho bála. Ale když jsem překonala prvotní strach a ostych, tak jsem robotům propadla. Takže opravdu mohu na svém příkladu potvrdit, že i ten, komu programování a robotika do teď nic neříkaly, tak si tu přijde na své. Jen se nesmíte bát.

Další částí K-labu je Kreativní a reprografické centrum. Zde si přijde na své každý, kdo rád tvoří. A co zde najdete?

  • 3D tiskárna Original Prusa i3 MK3S – tak tady je asi jasné, k čemu slouží. Jen pro představu, co se s ní dá dělat. Ztratíte figurku do deskové hry – můžete si ji vytisknout. Pečete rádi? Můžete si vytisknout razítko na sušenky – vaše originální
  • řezací plotr Brother ScanNCut2 CM 900 – dají se zde vy- tvářet originální přání z papíru, řeže i látku, nebo si sami můžete navrhnout a nechat vyřezat originální samolepku
  • laminátor GENIE na formát A3 – když budete potřebovat cokoliv zalaminovat, třeba diplom
  • lis na odznaky BP1 – chcete vlastní placku? Opět si můžete vytvořit svou originální placku, kterou nikdo jiný nemá
  • termolis PRIME Black 3 v 1 – chcete hrnek s vlastním potiskem? Potřebujete originální dárek pro rodiče? Tohle vybavení je tu pro vás.
  • termovazač Peach Thermal Binder PB200-70 – píšete do šuplíku? Můžete si své texty vyvázat. Nebo studenti své seminární či diplomové práce
  • řezačka Peach 5 v 1

Pokud tedy potřebujete svoje originální návrhy převést do nějaké hmatatelné podoby, můžete přijít využít tohoto vybavení. Opět si zde na své přijdou malí i velcí tvořílci.

A to nejlepší na konec: Centrum virtuální a rozšířené reality, jehož součástí jsou brýle virtuální realita Oculus Quest, 64GB + 2× Oculus Touch ovladač. S nimi můžete podniknout výlet například pod vodní hladinu moří a oceánů, výlet do vesmíru nebo třeba deštného pralesa. A to vše z pohodlí knihovny. Ale nebojte se, budeme mít i různé zábavné hry. Takže si zase na své přijdou úplně všichni. A vezměte s sebou třeba i babičku s dědou. Až překonají prvotní ostych, určitě se jim virtuální realita zalíbí.

Tolik tedy krátké představení vybavení našeho K-labu. A teď zásadní otázka, kdy se na to všechno můžete přijít podívat a vyzkoušet si to? Přiznáme se, že přesné datum otevření vám teď neřekneme. Nicméně čekáme, až se situace ohledně koronaviru uklidní, až budete moci v knihovně trávit svůj volný čas, až se dostaneme do běžného režimu fungování. V této chvíli vše zatím kompletujeme a učíme se s vybavením pracovat, abychom vám mohli být k ruce.

Každopádně o otevření K-labu pro veřejnost se včas dozvíte. Budeme se na vás těšit.

Edita Hečová

Další článek:
Předchozí článek: