Pozor na nákupy na internetu

Pozor na nákupy na internetu

V dnešní době, kdy je řada provozoven obchodů povinně uzavírána, se do popředí dostává internetový prodej. O to více se bohužel nyní setkáváme také s prodejci, kteří ne- mají zrovna čisté úmysly, používají nejrůznější nekalé praktiky  a jejich nabídka „výhodných“ nákupů může přinést posléze i starosti. Připravili jsme pro Vás pár rad a tipů, jak se jim vyhnout.

Nákupy na internetu jsou stále oblíbenější. Doporučujeme však, aby spotřebitelé při výběru zboží či služby volili raději ověřené internetové obchody. Vyplatí se předem vyhledat nejen reference na zboží, ale i na internetový obchod. Bohužel nejsou výjimkou ani e-shopy, kde je nákup vyloženě rizikový a nedoporučuje se.

Ověřte si totožnost prodávajícího! Každý internetový obchod by měl mít na webu uveden název firmy nebo jméno podnikatele, adresu a další kontaktní údaje. Identitu prodávajícího si můžete zkontrolovat v příslušném rejstříku podle IČO. Pokud je identita prodávajícího skrytá a je možné jej kontaktovat pouze telefonicky nebo prostřednictvím webového formuláře, raději se poohlédněte jinde. O prodávajícím Vám hodně prozradí také obchodní podmínky. Před nákupem si je projděte, můžete předejít nepříjemným překvapením.

Zajímejte se o reference. Využívejte internetových srovnávačů. Část rizikových obchodů pravidelně zveřejňuje Česká obchodní inspekce na svých stránkách www.coi.cz/pro-spotrebitele/rizikove-e-shopy.

Předně cena zboží nemůže být jediným kritériem výběru. Právě naopak. Příliš levné zboží nebo jiné nezvykle výhodné nabídky jsou podezřelé. U neověřeného prodejce nedoporučujeme posílat platbu předem. Pokud si nejste jisti, nechejte si zboží raději zaslat na dobírku. V souvislosti s aktuálním nouzovým stavem řada obchodníků a přepravců preferuje placení platební kartou. Tento způsob placení má však ještě další výhodu. Chargeback je služba, s jejíž pomocí lze žádat svou banku o vrácení peněz na platební kartu, pokud obchodník neposkytl službu, neposlal zboží nebo poslal jiné zboží a na reklamaci nereaguje.

Většina spotřebitelů nakupujících na internetu již dnes ví, že má právo od smlouvy uzavřené přes internet odstoupit bez udání důvodu do čtrnácti kalendářních dnů od převzetí zboží. Od smlouvy ale musí odstoupit kupující, nemůže tak učinit obdarovaný, pouze pokud by byl kupujícím k tomuto úkonu zplnomocněn.

K odstoupení můžete využít vzor na odstoupení, který by Vám každý prodávající měl spolu s poučením o Vašem právu předat. Zboží musíte samozřejmě prodávajícímu vrátit v pořádku. Ten   je povinen uhradit nejen cenu, kterou jste za zboží zaplatili, ale i náklady na poštovné a balné, které nám původně naúčtoval. Náklady na vrácení však již nese zpravidla spotřebitel. Prodávající má na vrácení odpovídající částky ze zákona také 14 dnů.

Pozor doba na rozmyšlenou je určena pouze na vyzkoušení zboží. Lhůta neslouží k tomu, abychom zboží běžně používali. Pokud byste vraceli zboží poškozené, pak by po Vás prodávající mohl požadovat úhradu vzniklé škody.

Pozor také při přebírání zásilky od dopravce. Vždy zkontrolujte neporušenost obalu. Pokud je balík poškozen, zboží raději nepřebírejte a kontaktujte prodávajícího.

Na webových stránkách www.sos-msk.cz/letaky-a-brozury najdete některé další informace, např. o řešení případných sporů ze smluv uzavřených na dálku.

Velmi oblíbeným dárkem se v poslední době stávají tzv. zážitkové dárky. Mohou to být různé certifikáty, poukázky, vouchery apod. Nevýhodou takového dárku může být jeho časová omezenost v čerpání. Ze zkušeností víme, že ne vždy se podaří dárkovou poukázku v určené lhůtě vyčerpat. Propadlou poukázku pak bývá problém uplatnit a zaplacená částka může bez náhrady propadnout.

Upozornění v oblasti realit
Dnem 3. 3. 2020 nabyl účinnosti zákon č. 39/2020 Sb.,  o realitním zprostředkování a o změně souvisejících předpisů (zákon o realitním zprostředkování). Tento zákon byl novelizován zák. č. 190/2020 Sb. Novela se týkala ustanovení 25 zákona o realitním zprostředkování – konkrétně přechodných ustanovení tohoto zákona. Spočívá v prodloužení doby trvání přechodných ustanovení. Podnikatel, jenž měl přede dnem 3. 3. 2020 živnostenské oprávnění k provozování volné živnosti, může na základě oprávnění k provozování této živnosti provozovat realitní zprostředkování do 3. 3. 2021 včetně. Pokud do tohoto dne živnost „Realitní zprostředkování“ neohlásí a nedoloží požadované doklady o odborné způsobilosti, živnostenské oprávnění k provozování realitního zprostředkování mu zanikne.

Martina Tichá, Odbor dopravy a živnostenský úřad

Další článek:
Předchozí článek: