Nejsem strašidlo

Nejsem strašidlo

CO PŘINESL KORONAVIR DO TERÉNNÍ PEČOVATELSKÉ SLUŽBY

„Paní, já jsem se Vás lekla, vy vypadáte jako strašidlo.“ Tak i s takovým uvítáním se v posledních měsících setkávají pracovníci terénní pečovatelské služby Oblastní charity Tišnov u svých klientů. A věřte, že si tak někdy sami připadáme. Kam se poděly doby, kdy jsme se s klienty při přivítání na sebe usmáli nebo si bez rozmyšlení podali ruku? Dnes jsou všechny úsměvy skryty za rouškami, za respirátory. Oči schovány za brýlemi nebo za štítem. Při péči nepříjemně šustí ochranné pláště, zástěry nebo i jiné jednorázové oblečení. Tímto vším reagujeme na velmi špatnou epidemiologickou situaci, ve které se nyní všichni nacházíme. A věřte, není lehké celý den chodit s respirátorem a u toho vykonávat těžkou práci, kdy klientům pomáháte s pohybem, s koupáním atd.

Naší snahou je dělat co nejvíce preventivních opatření, aby se nákaza koronaviru nezanesla mezi naše pracovníky a následně mezi naše klienty, protože si uvědomujeme, že právě naši klienti jsou velmi ohroženou a zranitelnou skupinou obyvatel. Jsme rádi, že jsou naši klienti rozumní lidé, kteří toto respektují, a pokud je to možné, tak sami při péči roušku používají. Budeme velmi rádi, až toto období plné stresu a hysterie skončí. A obnoví se přirozený lidský kontakt, kdy se nás někteří přestanou bát. Bohužel mentální porucha nebo zdravotní handicap klienta často neumožní, aby člověk pochopil, proč pečovatelka přijde do domácnosti „vymóděná jako hastroš“. Zde opravdu pomáhá pouze opakovaně vysvětlovat, uklidňovat a jednat klidně a rozvážně.

Nicméně i přes nepřízeň této doby se nám podařilo získat možnost rozšířit naši pečovatelskou službu od ledna 2021 o celé dva úvazky. Pro osoby, které potřebují pečovatelskou službu, to znamená, že pokud nás budou potřebovat, je větší pravděpodobnost toho, že na tyto požadavky budeme schopni reagovat. Současně se nám díky mnoha firemním i soukromým dárcům podařilo pořídit nové vozidlo pro pečovatelskou službu, čehož si opravdu ceníme. Velmi nám to pomůže v tom, že máme vozidlo i pro jednu pečovatelku, která na svojí trase dosud musela chodit pěšky. Chtěli bychom tak na tomto místě poděkovat všem, kdo jste navštěvovali naše akce a přispívali na nové auto (speciálně děkujeme Petře Burianové a kavárně Chutě zvu tě), děkujeme individuálním dárcům i dárcům na darovacím portálu Darujme.cz. Velké díky patří firmám Vodička, Steinhauser, GACC, Mertastav a Mouka Tišnov za podporu péče o seniory a nemocné v našem regionu.

Cílem naší služby je, aby lidé nemuseli odcházet ze svých domovů kvůli tomu, že přestanou být zcela soběstační. Často stačí drobná pomoc a i ta může vést k tomu, aby si člověk žil „ve svém“. Takže v domově, který si vybudoval, který byl jeho zázemím, kde žil, vychoval své děti, rozmazloval svoje vnoučata a kde zažil plno dobrého. Proč tedy z tohoto prostředí odcházet, když to jde i jinak? Pečovatelská služba je od slova pečovat, rozumějte tedy pečovat o člověka. O jeho osobu, aby byl čistý, najezený, mohl se dostat z lůžka nebo jsme mu pomohli zařídit věci, na které sám nestačí. Nesuplujeme soukromé služby, tzn. pečovatelky nejsou uklízečky, zahradnice, kadeřnice, masérky nebo kurýrní služba. Na všechny tyto činnosti si lze objednat firmy nebo osoby, které na to mají potřebnou specializaci. Pokud si nejste jistí, zda oslovit pečovatelskou službu nebo ne, klidně nám zavolejte a my s vámi rádi celou situaci probereme.

A závěrem krátké zamyšlení: Ano, pracovníci přicházejí pomáhat. Přicházejí pečovat. Dělají svou práci rádi a často ji chápou jako poslání. Jen je potřeba si uvědomit, že pečovatelská služba nikdy zcela nenahradí to, co je člověku přirozené. Nenahradí rodinu, kamarády, přátele a známé. Nemůže nahradit vztahy, které se mohly v životě člověka pošramotit. Proto všem přejeme, aby kolem sebe měli blízké, kteří jim budou rádi pomáhat, a pokud už budete muset naši službu využít, aby to byla služba doplňková, která pomůže tam, kde na to nebudete společnými silami stačit.

Lenka Sodomková

Další článek:
Předchozí článek: