Jak jsme volili do krajského zastupitelstva 2020

Jak jsme volili do krajského zastupitelstva 2020

V nedávném období jsme na stránkách Tišnovských novin postupně mapovali veškeré volby pořádané v naší republice od roku 1990. Přestože výsledky těch nedávných – do zastupitelstva Jihomoravského kraje – již byly na našich stránkách zveřejněny (byť s několika číselnými omyly), pojďme se na ně podívat ještě jednou týmž pohledem, který jsme používali v předešlých dílech výše zmiňovaného seriálu.

V Tišnově bylo zapsáno celkem 7 107 oprávněných voličů, k urnám se jich dostavilo 2 845, což představuje volební účast 40,03 % (před čtyřmi roky to v našem městě bylo u krajských voleb 37,93 %). Probíhající koronakrize ani nutnost volit v rouškách za zpřísněných hygienických opatření tedy nejspíš nebyly žádným omezujícím faktorem. Na okrese Brno-venkov byla účast jako vždy ještě vyšší – 42,54 %, což je ve srovnání s ostatními okresy našeho kraje vůbec nejvíce. Celkově v rámci JMK přišlo volit 38,82 % oprávněných občanů. „Uvnitř“ Tišnova byla jako obvykle nejvyšší účast v Jamném (62,82 %) a Hajánkách (57,45 %), nejmenší naopak v okrsku číslo 6, jehož volební místnost byla v prostorách školy na náměstí 28. října (jen 31,35 %).

V Jihomoravském kraji se o 65 zastupitelských křesel ucházelo celkem 16 volebních subjektů, což je o pět méně než v roce 2016. Plná polovina, tedy osm stran, překročila pětiprocentní klauzuli, takže v novém orgánu bude zastoupeno o jednu stranu méně než v dosavadním volebním období.  Konečné výsledky v celém JMK byly na nejvyšších příčkách následující (za počtem mandátů je se znaménky +, resp. – uveden nárůst či pokles
oproti minulým volbám, v závorce je pak kurzívou uvedeno, jakých výsledků příslušná strana docílila v rámci Tišnova):

1. ANO 2011 – 19,76 %, 15 mandátů, ±0 (19,36 %, 1. místo)
2. KDU-ČSL – 15,54 %, 11 mandátů, ±0 (13,67 %, 4. místo)
3. Česká pirátská strana – 13,80 %, 10 mandátů, +7 (14,31 %, 3. místo)
4. ODS s podporou Svobodných a hnutí Starostové a osobnosti pro Moravu – 12,77 %, 9 mandátů, +3 (11,03 %, 5. místo)
5. Starostové pro jižní Moravu – 10,40 %, 7 mandátů, +3 (18,86 %, 2. místo)
6. Spolu pro Moravu – 6,62 %, 5 mandátů, +1 (5,94 %, 6. místo)
7. SPD – Svoboda a přímá demokracie – 6,25 %, 4 mandáty, ±0 (5,55 %, 7. místo)
8. ČSSD – 5,67 %, 4 mandáty, –7 (3,91 %, 8.–9. místo, zdejší voliči by tedy tuto stranu do krajského zastupitelstva vůbec „nepustili“, zatímco v roce 2016 pro ni ještě odevzdali plných 14,04 % hlasů)

Oproti období 2016–2020 se do zastupitelstva vůbec nedostala KSČM, která přišla o sedm křesel, když získala jen 4,44 % hlasů (v Tišnově 3,91 % jako ČSSD).

Kteří tišnovští občané se objevili na kandidátkách jednotlivých stran? Bylo jich celkem osm, což se na město blížící se deseti tisícům obyvatel nezdá být právě mnoho. Ještě hůře než Tišnov se v tomto směru prezentovala na obyvatelstvo početnější sousední Kuřim, zastoupená pouhými pěti kandidáty. Velikostí srovnatelné Ivančice měly kandidátů deset, o něco menší Šlapanice osm.

Nejvýše byl v rámci svého volebního subjektu postaven někdejší tišnovský starosta Bc. Jan Schneider, který – tentokrát v barvách hnutí Idealisté – zaujímal čtvrtou pozici na listině seskupení Spolu pro Moravu. Tato koalice, kterou kromě Idealistů tvořily strany TOP 09, Zelení, Moravské zemské hnutí a Liberálně-ekologická strana (plus dva členové hnutí Žít Brno), sice získala pět křesel, ale čtvrtá příčka na listině přesto ke zvolení nestačila, neboť tišnovského kandidáta svými preferenčními hlasy přeskočili ze zadních pozic hned dva kolegové. Na téže kandidátní listině figuroval ještě na 54. místě zdejší zastupitel Jan Křehlík.

Druhou náhradnicí pro členství v zastupitelstvu se stala Lenka Knechtová (ANO), umístěná na kandidátce své strany jako sedmnáctá. Také Trikolóra měla tišnovské zastoupení, 39. pozici zaujímal Ing. Pavel Baran. Na listině sociálních demokratů se na místě číslo 35 objevila bývalá europoslankyně Ing. Bc. Zuzana Brzobohatá, občanské demokraty zastupoval Štěpán Špaček (56. místo). Za Starosty pro jižní Moravu, což byla de facto strana STAN doplněná o zástupce hnutí SOL (Sdružení občanů Lesné nebo též Sever otevřený lidem), se ucházeli o zvolení Mgr. Josef Flek, zařazený na 59. příčku volební listiny, a Zdeněk Melkes, kandidující z pozice č. 66. V souvislosti s touto volební stranou je ovšem třeba zmínit starostu nedaleké obce Železné Radomíra Pavlíčka, který obhájil své místo v krajském zastupitelstvu z předcházejícího volebního období a ze třetí pozice kandidátky dosáhl čtvrtého nejlepšího výsledku v rámci své strany. Lze dovozovat, že výrazný úspěch tohoto volebního seskupení v rámci Tišnova, kde skončilo druhé jen v těsném závěsu za ANO a v pěti volebních okrscích z devíti dokonce vyhrálo, je možné přičíst k dobru právě jemu.

Zdroj: www.volby.cz

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: