Dobrovolnictví ve Studánce

Dobrovolnictví ve Studánce

Rodinné centrum Studánka je od svého vzniku založeno na dobrovolnictví.

Možná vás překvapí, co všechno děláme dobrovolnicky. Studánku založily maminky, které se chtěly scházet a vytvářet smysluplný program pro sebe a pro své děti. Každou bavilo něco jiného, a tak vznikly tradiční studánkové kroužky – pohyboví Kulíšci a Broučci, hudební Zpívánky a tvořiví Šikulkové. Dodnes je dobrovolně vedou maminky se svými dětmi a předávají si zkušenosti dál. Ve Studánce jim poskytujeme podporu, metodické materiály a zajišťujeme odborná školení. Každá maminka dobrovolnice má jinou představu, s čím by chtěla ve Studánce pomáhat. Někomu je příjemnější si s  lidmi povídat, setkávat se a k tomu třeba uvařit kávu. To jsou naše služební maminky. Setkáte se s nimi dopoledne v herně nebo po kroužku v tělocvičně. Jsou tu pro návštěvníky, aby se ve Studánce cítili dobře.

Těší nás, že i ženy, které se po rodičovské dovolené vrátily do práce, na Studánku nezapomínají a pomáhají s realizací studánkových akcí pro veřejnost. Burza dětského oblečení nebo Martinská slavnost by bez jejich pomoci nemohly proběhnout. I všichni statutární zástupci vykonávají svou činnost dobrovolnicky. S technickými nebo fyzicky náročnými záležitostmi nám zase pomáhají šikovní tatínkové. A odměna? Dobrovolníci jsou naše studánkové zlato. Užíváme si společné akce a aktivity. Vzájemně se obohacujeme a podporujeme. Dobrovolníci také mohou využít zvýhodněné podmínky v rámci provozních možností Studánky.

Od svého vzniku se Studánka hodně proměnila. Ale základní princip – dobrovolnictví – zůstal stejný. Každý dobrovolník zanechal ve Studánce kousek svého srdce. Děkujeme všem za chuť přispět ke společnému dílu Studánky i za krásné chvíle, které jsme společně prožili.

Tímto ale příběh dobrovolnictví ve Studánce nekončí. A ani nemůže končit. Budeme rádi, když se připojíte a budete s námi rozvíjet Studánku dále.

Radka Štěpanovská, Zuzana Kurdiovská

Další článek:
Předchozí článek: